Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin ders dışı dil öğrenme ortam ve deneyimleri


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Hidrobiyoloji A.D., Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ŞEYMA YAVUZ

Özet:

Yaşadığımız yüzyıl bilgi çağı olarak adlandırılmaktadır. Bilginin üretimi ve yayılması ders sınırlarını da aşan çok geniş bir alanı içermektedir. Bu bağlamda eğitim sürecini yalnızca ders ortamında öğretmen-öğrenci etkileşimiyle sınırlandırmak çok güçtür. Çünkü ders dışı etkenler ders ortamına göre eskisinden çok büyük ölçüde rol oynamaktadır. Bu açıdan bakıldığında çalışmanın temelini ders dışı dil öğrenme ortam ve deneyimleri oluşturmaktadır. Bu amaçla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türkçe Öğretim ve Uygulama Merkezi'nde (ESOGÜ TÖMER) 2013-2014 eğitim-öğretim yılında okuyan öğrenicilerin Türkçe öğrenirken kullandıkları ders dışı dil öğrenme ortam ve deneyimlerinin coğrafya, eğitim ve cinsiyet değişkenleri açısından belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrenicilerin daha önce bir yabancı dili öğrenirken kullandıkları ders dışı dil öğrenme faaliyetini Türkçe öğrenirken yapıp yapmadığı ve öğrenicilerin ders dışı dil öğrenmede önceden yaptıkları bir yönteme devam etme veya daha önce yapmadığı bir faaliyete başlama durumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada karma yöntem kullanılmış, araştırmanın nicel kısmında kullanılmak üzere Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen 98 öğrenicinin ders dışı öğrenme deneyimlerinin temel dil becerilerine göre nasıl bir dağılım gösterdiğini belirlemek için "Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin ders dışı dil öğrenme deneyimlerini belirleme anketi" geliştirilmiştir. Araştırmanın nitel kısmı için, daha önce uygulanan bu ölçekten hareketle öğrenicilerin dil öğrenme tecrübelerini belirlemeye dönük odak grup görüşmesi yapılmıştır. Araştırma için geliştirilen anket SPSS paket programı kullanılarak çözümlenmiş, araştırmanın nicel verilerini çözümlemek için t-testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Nitel veriler ise betimsel analiz yoluyla açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan t-testi sonucuna göre kız ve erkek öğreniciler arasında; okuma, dinleme, konuşma, yazma ve teknolojik sosyal alt boyutları bakımından ve toplam puanlar bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmazken konuşma alt boyutuna göre kız öğreniciler lehine olmak üzere anlamlı bir farklılık saptanmıştır. ANOVA testi sonucuna göre Türkî öğrenicilerin diğer coğrafya grubunda yer alan öğrenicilere göre tüm becerileri yüksek düzeyde sağladıkları görülmektedir. Betimsel analizle elde edilen veriler sonucunda öğrenicilerin farklı ders dışı dil öğrenme ortamları kullandıkları, dillerini geliştirmek için en çok dizi ve film izledikleri, şarkı dinledikleri, Türkleri dinleyip onlarla konuştukları tespit edilirken yazma becerileri için sosyal medyayı kullanmayı tercik ettikleri tespit edilmiştir. Ders dışı okuma için fazla etkinlik yapmadıkları görülmüştür. Elde edilen verilere bakıldığında coğrafya, eğitim ve cinsiyet değişkenlerinin göre bir değişikliğin olmadığı, yapılan ders dışı etkinliklerin bireysel farklılıklara göre değiştiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Türkçenin yabancı dil olarak öğrenimi, ders dışı dil öğrenme ortam ve deneyimleri, karma yöntem.


The century we live in is known as the century era of knowledge. The creation and dissemination of knowledge goes beyond lesson borders and covers a larger space. In this context, the educational process is greatly determined by the teacher-student relationship. This is because out of class activities as compared to classrooms play a greater role now as opposed to in the past. When looked into this perspective, out of class activities happen to be the base of studies. For this reason, this study investigates the usage of out of class language learning environments and experiences of learners in Eskişehir Osmangazi University TÖMER (Turkish Teaching and Application and Research Center) in academic year 2013-2014 while learning Turkish by the variant of geographical location, education and gender. Besides, it has been aimed to identify whether these learners have either used their previous experiences of out of class activities while learning other foreign languages or have they used any activities in learning Turkish as a foreign language. Inorder to prove that out of class activities is the basic skill to teach 98 students who learn Turkish as a foreign language and using mixed method study "Determination of out of class language learning environments and experiences of Turkish learners as a foreign language survey" has been developed. For the qualitative part, the previous applied measures were used by grouping the learners and identifying their different learning experiences. The survey was analysed by the help of the SPSS program. The quantitative data was analysed by the t-test and ANOVA test while the qualitative data was elucidated via descriptive methods. According to the t-test results, there is no statistical difference obtained between male and female learners in terms of reading, listening, writing, technological social subscales and total marks while in terms of speaking, female learners show a favourable difference. According to the ANOVA test results, the use of all the skills is greater in Turkic learners than those from other geographical locations. Data from the result of the descriptive analysis show that learners use Tv series, movies, music and traditional Turkish songs for developing their language and as for writing, preference for the use of social media has been identified. Out of the lessons, not much was done by the learners in terms of reading. It is obtained that out of class activities changes according to individual differences.

Key Words: Learning Turkish as a foreign language, out of class language learning environments and experiences, mixed method.