Yüksek Fırın Cüruflu Harç Özeliklerine Korozyon İnhibitörünün Etkisi


Topçu İ. B. (Yürütücü), Adıl F. M. A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2024
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2025

Proje Özeti

Projede “Yüksek Fırın Cüruflu Harç Özeliklerine Korozyon İnhibitörünün Etkisi” başlıklı yüksek lisans teziyle ilgili araştırmaların yapılması planlanmaktadır. Proje kapsamı mineral katkılı (GYFC) çimentolu yapılarda korozyonu önlemek için kullanılan yöntemlerden biri olan korozyon inhibitörünü (CN) içermektedir. Yapıların sadece dayanım değerleri değil aynı zamanda kullanım ömürlerinin de uzun olması beklenmektedir. Bu bakımdan dayanıklılık kavramı önem taşımaktadır. Dayanıklılığı olumsuz yönde etkileyen koşullardan birinin de donatı korozyonu olduğu bilinmektedir.
Betonarmede korozyonu önlemek için geçirimsiz beton üretmek, çeliği kaplamak, katodik koruma ve korozyon inhibitörlerinin kullanılması gibi çeşitli fiziksel ve kimyasal yöntemler uygulanmaktadır. Beton üretimi sırasında çimento yerine UK, GYFC ve SD gibi katkılar katılarak beton geçirimliliğinin azaltılması ile donatının korozyona karşı dayanıklılığı arttırılmaktadır. Mineral katkıların dışında donatı korozyonunu önlemek için beton karışımında korozyon önleyici kimyasal katkı maddeleri (inhibitör) de kullanılmaktadır. Uygulama yönteminin kolaylığı ve etkili olması inhibitörlerin daha yoğun kullanım alanı bulmasını sağlamaktadır. Projede amaç korozyona karşı olan etkileri bilinen korozyon inhibitörlerinin mineral katkılı (GYFC) harçlarda ve agresif ortam koşulunda yapıya olan etkilerinin araştırılmasıdır.
Sunulan proje dahilinde iki farklı dozajda korozyon inhibitörlerinin kalsiyum nitrit (CN) ve üç farklı dozajda mineral katkı granüle yüksek fırın cürufu (GYFC) maddelerinin agresif ortama karşı gösterdiği etkiler kapsamlı bir şekilde incelenmiş olacaktır. Sabit su/çimento oranı kullanılacak olup, GYFC ve CN dozajları çimento ağırlığı dikkate alınarak değiştirilecektir. Kullanılan korozyon inhibitörlerinin GYFC harcına etkileri incelenecektir. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda agresif ortam koşulunda bekletilen GYFC harç numunelerin dayanım ve dayanıklılık sonuçları değerlendirilecektir. Belirlenen agresif koşul etkisinde GYFC ile yapının geçirimsizliğini artırarak korozyona karşı dayanıklılığı artırmak ve en uygun CN inhibitör miktarının belirlenmesi hedeflenmektedir.