Özkan K. (Yürütücü), Seke E., Olgun M., Belen S., Karaduman Y., Uzun İ., et al.
TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2022
Ülkemizde ekmeklik buğday alımlarında en nemli ve kritik problem örneklerin doğru sınıflarının ortaya koyulabilmesidir. Ekmeklik buğday alım fiyatları protein kalite özelliklerine g re belirlenen 3 grup zerinden yapılmaktadır. Protein kalite özelliklerinin bu y zden hızlı ve güvenilir metotlarla ortaya konulması gerekmektedir. Mevcut alım yöntemlerinde protein kalite özelliklerinin belirlenmesi alımlarda zaman açısından yapılmamaktadır. Alımlarda öncelikli olarak üreticilere hangi buğday olduğu sorulmakta ve bu şekilde sınıflar oluşturulmaktadır. Bu doğru bir yaklaşım olmamakla birlikte yanlış beyanlara, haksız kar veya zararlara, sonrasında un eldesi ve unlu mamullerin üretiminde pek çok sorunlara neden olmaktadır. Kullanılan NIR sistemleri doğru sınıfların ortaya koyulmasında değil üreticinin s zle beyanına istinaden oluşan sınıflarda protein miktarının belirlenmesinde işe yaramaktadır. Bu yüzden ülkemiz için üretilen 1. sınıf ekmeklik buğdayların diğer buğdaylardan doğru bir şekilde ayrılmasını sağlayacak tekniklerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu projenin amacı üniversite ve araştırma enstitüsü Buğday Alım Bareminde diğer ekmeklik buğdaylara göre daha yüksek protein kalitesine sahip 1. sınıf kırmız/beyaz sert ekmeklik buğday grubunun hızlı ve güvenilir bir şekilde ortaya koyulabilmesi ve buğday çeşitlerini tanıyabilecek yazılama sahip taşınabilir bir sistem geliştirilmesi amaçlanmaktadır.