Farklı Azot Bantları Kullanılarak Kalitesi Yüksek ve Stabil Ekmeklik Buğday Islahı Proje No: 7190097 (TÜBİTAK 1507-KOBİ AR-GE BAŞLANGIÇ PROGRAMI)


Bolat N.(Yürütücü), Karaduman Y., Çekiç C., Sayım A., Gülsen B.

TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2021

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2019
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2021

Proje Özeti

Proje konusunu, ana hedeflerini, uygulanan yöntemleri projenin tamamlanan durumunu esas alarak öngörülen hedeflerle karşılaştırılmalı olarak yazınız. Ekmeklik buğday çeşit ıslahı çalışmalarında yüksek verim ve bölgedeki etkin hastalıklara dayanıklılık yanında ekmeklik kalite özellikleri büyük önem taşımaktadır. Buğdayda bitkinin kalitesine çeşidin genotipi ve çevre koşulları etkili olmaktadır. Bazı genotipler çevreden fazla etkilenmekte ve çevreye göre kalitesinde çok fazla değişkenlik göstermektedir. Diğer bazı çeşitlerde bu değişkenlik fazla olmamaktadır. Bu tür çeşitler kalitesi "stabil" çeşitler olarak bilinmektedir. Bu proje ile, NBC TARIM buğday ıslah materyali kullanılarak yüksek verim yanında yüksek kaliteli ve kalitesi stabil 2 ekmeklik buğday çeşit adayı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne (TTSMM) sunulmuştur. Bu amaçla, projenin ilk yılında NBC TARIM araştırma tarlasında ekili olan ve üstün özellikleri nedeniyle önceki yıllarda seçilen toplam 191 farklı buğday genotipi değerlendirilmişir. Bu materyal içinde NBC TARIM'ın kendi kaynakları ve Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programından (IWWIP) temin edilen denemelerden seçilen buğday genotipleri yer almaktadır. Bu denemelerden seleksiyon yapılarak "Kaliteli Buğday Bölge Verim Denemesi" oluşturulmuştur. Bu deneme içinde 20 farklı genotiple birlikte 4 adet farklı buğday çeşidi standart olarak kullanılmıştır. Denemeler, Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Deneme Desenine göre iki lokasyonda farklı azot dozları kullanılarak oluşturulan toplam 10 farklı çevrede ekimleri yapılarak değerlendirilmiştir.Projenin tamamlanması sonucunda geliştirilen 2 buğday çeşidinin üretime girmesi ile birlikte kalitesi yüksek ve stabil ekmeklik buğday üretiminde ülke ekonomisine katkıda bulunulacaktır. Ülkemizde birçok KOBİ özel sektör tarımsal araştırma kuruluşu olmasına rağmen bu tür çalışmalar çok sınırlı kalmaktadır. Bu çalışma, bir örnek teşkil edecek ve özel sektörde araştırma çalışmalarını özendirecektir. Firma Ar-Ge alt yapısının geliştirilmesi ile yeni projeler üretecektir. Firmanın pazarlama faaliyetleri de bulunduğundan sektörün ne tür çeşitlere ihtiyaç duyduğunu izlenmektedir ve ona göre araştırmalar yapılmaktadır. Geliştirilen yüksek kalitede ve kalitesi stabil buğday çeşitlerinin üretimini sağlayarak ekmek sanayiine katkıda bulunulacaktır. Daha yüksek gelir getirecek olan yeni buğday çeşitlerin geliştirilmesiyle çiftçilerin geliri artacaktır.