Koyunlarda Isı Stresine Adaptasyon ile İlişkili Aday Gen ve Varyantların Genom Boyu İlişki Analizi GWAS İle Tespiti


Altay Y. (Yürütücü), Kaya S., Karslı T., Argun Karslı B., Eralp İnan O., Gedik Y., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2026

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2024
  • Bitiş Tarihi: Mart 2026

Proje Özeti

İlk evcilleştirilen türler arasında bulunan koyun, evcilleştirildiği tarihten bu yana insanlar için önemli bir çiftlik hayvanı olmuştur. Zayıf mera, otlak ve anız alanların değerlendirilmesi, kırsal istihdama olan katkısı gibi nedenlerden ötürü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayvancılık faaliyetleri arasında önemli bir yer tutar. Türkiye, yaklaşık 45 milyon baş koyun varlığı ile dünyada 6., Avrupa’da ise 1. sırada yer almaktadır. Türkiye’de toplam kırmızı et üretiminin %19.9’u, süt üretiminin de % 4.9’u koyunlardan sağlanmaktadır. Türkiye koyun varlığının %91’ini yerli ırklar, %9’unu (yaklaşık 4 milyon baş) Merinos ve melezleri oluşturmaktadır.

Küresel iklim değişikliği sürdürülebilir tarımsal üretim için büyük risk oluşturmaktadır. Küresel iklim değişikliği kaynaklı sıcaklık artışları, termal stres, ekstrem hava olayları ve kuraklık tarım sektörünü olumsuz etkilemektedir. Küresel iklim değişikliğinin çiftlik hayvanlarında en büyük etkisi biyoçeşitlilikte azalma, sıcaklık stresine bağlı verim kayıpları, yeni hastalık ya da parazitlerin ortaya çıkma olasılığı ve üreme ile ilgili sorunlar olacaktır. Bu nedenle çiftlik hayvanlarında artan sıcaklıklara adaptasyon yeteneği yüksek hayvanların elde edilmesi ve bunların populasyonlardaki frekansının artırılması zorunlu hale gelmektedir.

Geçtiğimiz 30 yılda çiftlik hayvanlarında ekonomik verimler ya da adaptif özelliklerle ilgili gen bölgelerinin belirlenmesinde PCR temelli klasik marker yöntemleri kullanılmıştır. Bu yöntemlerle az sayıda lokusun çalışılması tüm genomun küçük bir kısmını yansıtması nedeniyle ıslah çalışmalarında elde edilen başarı sınırlı düzeyde kalmıştır. Ancak günümüzde Yeni Nesil Sekanslama (YNS) teknolojilerinde yaşanan gelişim bu engelleri aşmak için araştırmacılara yeni fırsatlar sunmuştur.  YNS teknolojileri diğer alanlarda olduğu gibi çiftlik hayvanlarında da tüm genomdan yüksek yoğunlukta SNP verisi elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Elde edilen bu SNP’ler Genom Boyu İlişki Analizi (GWAS) ile fenotipik özelliklerle ilişkilendirilerek aday genler belirlenmektedir. Belirlenen aday genler ise Genomik Seleksiyon (GS) çalışmalarında kullanılmaktadır.

Önerilen projede koyunlarda RADseq metodu ile tüm genomdan elde edilecek yüksek yoğunluktaki SNP verileriyle, ısı stresi ile ilişkili elde edilecek termo-fizyolojik fenotipik özellikler arasındaki ilişkinin Genom Boyu İlişki Analizi (GWAS) ile belirlenmesi amaçlanmaktadır.