Kuru ve Sulu Koşullarda Yetiştirilen Farklı Buğday Türleri (Triticum spp.) ile Birlikte İnterspesifik ve İntergenerik Türlerin Morfolojik ve Biyokimyasal Karakterizasyonu


Karaduman Y., Akman H.(Yürütücü), Sirel Z.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2020
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2021

Proje Özeti

Bu amaç doğrultusunda proje kapsamında ulaşılmak istenen hedefler şu şekilde özetlenebilir: 1- Verim, tane element içeriği, son kullanım kalitesi ve sağlıklı beslenme yönüyle üstün karakterli genotipler kuru ve sulu koşullar altında karakterize edilecektir. 2- Kuru ve sulu koşulların ilgili özellikler yönüyle bitkilerde meydana getirdiği varyasyonlar ve aralarındaki ilişkiler tespit edilecektir.3- Ülkemizde tarımı yapılan mevcut kültüre alınmış ilkel buğdaylara alternatif genotipler belirlenecek ve üstün karakterli ilkel, interspesifik ve intergenerik genotiplerin ülke tarımında kullanımları hedeflenmektedir.4- Genotiplerin glutenin ve gliadin protein bantları tespit edilecek ve genetik karakterizasyon için veri setleri oluşturulacaktır.5- Yeni çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla kapsamlı buğday ıslah programlarının oluşturulmasında yeni gen kaynakları ile katkı sağlayacaktır.