Serpantin Topraklarda Yetişen Türkiye Endemiği Physoptychis haussknechtii Bornm Alysseae Brassicaceae Türünün Ağır Metal İçeriği ve Yaprak Protein Ekstraktının Antimikrobiyal Aktivitesi


Çatak E. (Yürütücü), Ceyhan E., Çalışkan F., Bağda E., Bağda E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2021
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2022

Proje Özeti

Brassicaceae familyasında yer alan P. haussknechtii türü Sivas- Erzincan bölgesine endemik olup (Ekim vd. 2000; Tekin ve Martin, 2017), ağır metal içerikli serpantin topraklarda yayılış gösterirler (Terenteva vd. 2014; Tekin ve Martin, 2017). Yapılan bir çalışmaya göre farklı birçok bitki taksonu, serpantin topraklarda görüldüğü gibi ağır metal stresi ile karşı karşıya kaldıklarında protein kompozisyonlarında değişikliklere giderek fizyolojik cevap oluştururlar (Hasan vd., 2017).
Bitki savunma mekanizmasının önemli bir ayağını oluşturan depo proteinler, literatürde yoğun şekilde çalışılmış uçucu yağlara alternatif, yeni antimikrobiyal ajanların keşfinde önemli doğal kaynaklar olarak değerlendirilmektedir. Ağır metal içeriği yüksek topraklarda yayılış gösteren P. haussknechtii gibi bitki türleri yaşadıkları ekolojik stres nedeni ile olağandan farklı protein kompozisyonuna sahip olabilirler. Bu durum, bu tip bitkilerden olası yeni antimikrobiyal ajanların keşfini olası kılar.
Önerilen bu çalışma kapsamında Sivas-Erzincan çevresinde endemik ve serpantin topraklarda yayılış gösteren P. haussknechtii türünün ağır metal içeriği belirlenerek, yaprak total protein ekstraksiyonu ile elde edilecek farklı protein fraksiyonlarının antimikrobiyal etkinlikleri Candida albicans, Pseudomonas aeuroginosa ve Staphylococcus aureus organizmaları kullanılarak mikrodilüsyon yöntemi ile çalışılacaktır.
Çalışma için P. haussknechtii türüne ait örneklerin toplandığı alandan alınan toprak örnekleri ile bitki örneklerinin ağır metal içerikleri mikrodalga çözündürme işlemi sonrası ICP-MS ile belirlenecektir. Bitki yapraklarından ekstrakte edilen total protein içeriği HPLC yöntemi ile ayrıştırılarak saflaştırılacaktır. Protein fraksiyonlarının, minimum inhibisyon konsantrasyon (MİK) değeri NCCLS (National Committee for Clinical Laboratory Standarts) tarafından önerilen sıvı mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak belirlenecektir (CSLI, 2012).