Anter Kültürü Yöntemi Kullanılarak (Double Haploidi ) Ekmeklik ve Bisküvilik Buğday Hattı Geliştirme Projesi


Karaduman Y., Yorgancılar Ö.(Yürütücü), Çakmak M., Belen S., Yorgancılar A., Şentürk Ş., et al.

Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje, 2012 - 2018

  • Proje Türü: Diğer Özel Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2012
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2018

Proje Özeti

Bu çalışmanın amacı ıslah süresini kısaltan anter kültürü yöntemi kullanarak en kısa sürede özellikleri belirlenmiş buğday çeşitlerinin eksik yönlerini gidermek amaçlı melez yapılarak double haploidi hatlar elde etmektir. Buğday çeşit geliştirme çalışmalarında kendine döllenen bitkilerde pedigri, bulk, modifiye edilmiş bulk gibi ıslah yöntemleri uygulandığı bu yöntemlerin ortak özelliklerinin ıslah sonucunda elde edilecek genotiplerin homozigot bir yapıda olmalarının sağlanması olduğu bu da açılan materyal kademesi denilen ve nispeten uzun süren bir kendileme zamanın geçirilmesi anlamına geldiği bu nedenle ıslahçıların açılan materyal devresini kısaltacak, seleksiyon işlemlerinde kullanabilecekleri, çevreden etkilenmeyen özelliklerin kullanıldığı yeni yöntemlerin arayışı içinde oldukları bu amaçlarla son yıllarda ıslahçıların genellikle biyoteknolojik yöntemlerin ağır bastığı metotların kullanımları konusunda dikkatlerini yoğunlaştırdıkları ifade edilmektedir. Çalışma kapsamında geliştirilen hatların ekmeklik ve bisküvilik kalite yönünden kapsamlı değerlendirmeleri yapılmıştır.