Kabuklu ve Kabuksuz Çerezlik kabak (Cucurbita pepo L.) hatlarında Ekolojinin Tohum Verimi ve Çerezlik Kalitesine Etkisi


Ermiş S., Yanmaz R.(Yürütücü), Kuşman N., Cinmaş F. A., Delen İ.

TÜBİTAK Projesi, 2007 - 2010

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2007
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2010

Proje Özeti

Ülkemiz çerezlik kabak çekirdeği üretimi son yıllarda artış göstermiştir. Üretimde karşılaşılan en önemli sorunların başında tescilli çeşitlerin bulunmaması nedeniyle karşılaşılan kalite problemleridir. Daha önceleri Nevşehir ve Trakya bölgesiyle sınırlı olan kabak çekirdeği üretimi diğer illerimize yayılmış, hatta yurt dışında üretim çalışmaları da yaygınlaşmıştır. Ancak farklı ekolojilerden getirilen veya yetiştirilen kabak çekirdeklerinde verim kriterlerinin (irilik, şekil, renk, çıtlama kolaylığı) yanında özellikle tatla ilişkili kimyasal özellikler yönünden farklılıkların bulunduğu görülmektedir. Bu değişimde ekoloji farklılığının önemli etkisi bulunduğu bilinmektedir. Bu durum dikkate alınarak yapılacak araştırmada uzun yıllardır sürdürülmekte olan ıslah çalışması sonucunda geliştirilen çekirdek kabağı hatlarının farklı ekolojilerdeki çekirdek verimliliği ve elde edilen çekirdeklerin çerezlik değeri ile kimyasal bileşimi değerlendirilecektir. Bu amaçla ülkemizde çekirdek kabağı yetiştiriciliğinin yaygın olduğu Trakya bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi ekolojisini temsil edebilecek 3 farklı ekolojide seçilen hatlarla üretim yapılacak, ayrıca, Ukrayna koşullarında ve Çin’de üretilen kabak çekirdeği örneklerinde çekirdek veriminin yanında çekirdek kabağı işleyen fabrikalarda kullanılan krieterler dikkate alınarak, fiziksel kalite özellikleri ve kimyasal bileşimleri belirlenecektir.. Bu özellikler üzerinde ekoloji X çeşit interaksiyonu ortaya konulacaktır.

Araştırma üniversite-sanayi kuruluşu işbirliği ile yürütülecek ve böylece geliştirilen hatların işleme kaliteleri de ortaya konulacaktır. Böylece ilk kez ülkemizde giderek yayılım gösteren çekirdek kabağı yetiştiriciliğinde, çeşit performansı farklı ekolojilerde incelenecek ve özellikle ekolojinin fiziksel ve kimyasal özellikler üzerindeki etkileri ortaya konularak, elde edilen sonuçlara göre üretimin ekolojiyi de dikkate alarak yönlendirilmesine katkıda bulunulacaktır. Ayrıca ülkemizde yetiştiriciliğinin yaygın olmasına karşılık, araştırma sayısının sınırlı olduğu bir konuda pazarlayıcı ve tüketicileri aydınlatacak bilgilere ulaşmanın yanında kabak çekirdeğinin insan sağlığı açısından ve sanayi alanında değerlendirilmesi için gerekli olan verilere ulaşılmış olacaktır