Ermiş S., Yanmaz R.(Yürütücü), Kuşman N., Cinmaş F. A., Delen İ.
TÜBİTAK Projesi, 2007 - 2010
Ülkemiz çerezlik kabak
çekirdeği üretimi son yıllarda artış göstermiştir. Üretimde karşılaşılan en
önemli sorunların başında tescilli çeşitlerin bulunmaması nedeniyle
karşılaşılan kalite problemleridir. Daha önceleri Nevşehir ve Trakya bölgesiyle
sınırlı olan kabak çekirdeği üretimi diğer illerimize yayılmış, hatta yurt
dışında üretim çalışmaları da yaygınlaşmıştır. Ancak farklı ekolojilerden
getirilen veya yetiştirilen kabak çekirdeklerinde verim kriterlerinin (irilik,
şekil, renk, çıtlama kolaylığı) yanında özellikle tatla ilişkili kimyasal
özellikler yönünden farklılıkların bulunduğu
görülmektedir. Bu değişimde ekoloji farklılığının önemli etkisi bulunduğu
bilinmektedir. Bu durum dikkate alınarak yapılacak araştırmada uzun yıllardır
sürdürülmekte olan ıslah çalışması sonucunda geliştirilen çekirdek kabağı
hatlarının farklı ekolojilerdeki çekirdek verimliliği ve elde edilen
çekirdeklerin çerezlik değeri ile kimyasal bileşimi değerlendirilecektir. Bu
amaçla ülkemizde çekirdek kabağı yetiştiriciliğinin yaygın
olduğu Trakya bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi ekolojisini temsil edebilecek 3
farklı ekolojide seçilen hatlarla üretim yapılacak, ayrıca, Ukrayna
koşullarında ve Çin’de üretilen kabak çekirdeği örneklerinde çekirdek veriminin
yanında çekirdek kabağı işleyen fabrikalarda kullanılan krieterler dikkate
alınarak, fiziksel kalite özellikleri ve kimyasal bileşimleri belirlenecektir..
Bu özellikler üzerinde ekoloji X çeşit interaksiyonu ortaya konulacaktır.
Araştırma üniversite-sanayi kuruluşu işbirliği ile
yürütülecek ve böylece geliştirilen hatların işleme kaliteleri de ortaya
konulacaktır. Böylece ilk kez ülkemizde giderek yayılım gösteren çekirdek
kabağı yetiştiriciliğinde, çeşit performansı farklı ekolojilerde incelenecek ve
özellikle ekolojinin fiziksel ve kimyasal özellikler üzerindeki etkileri ortaya
konularak, elde edilen sonuçlara göre üretimin ekolojiyi de dikkate alarak
yönlendirilmesine katkıda bulunulacaktır. Ayrıca ülkemizde yetiştiriciliğinin
yaygın olmasına karşılık, araştırma sayısının sınırlı olduğu bir konuda
pazarlayıcı ve tüketicileri aydınlatacak bilgilere ulaşmanın yanında kabak
çekirdeğinin insan sağlığı açısından ve sanayi alanında değerlendirilmesi için
gerekli olan verilere ulaşılmış olacaktır.