Yanma Sentezi Ve Mekanik Alaşımlama Yöntemleri Ile Üretilen Tib2 Takviyeli Metallerarası Bileşik Esaslı Kompozitlerin Yüksek Sıcaklık Gaz Oksitlenme Davranışlarının Karşılaştırılması


Öztürk Körpe N. (Yürütücü), Akay Erdoğan I.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2023
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2024

Proje Özeti

Günümüzde enerji tasarrufu her alanda olduğu gibi endüstride de büyük öneme sahiptir ve enerji tasarruflu olan teknolojilerin geliştirilmesi gittikçe daha önemli hale gelmektedir. Kendiliğinden ilerleyen yüksek sıcaklık sentezi (SHS) işlem başladıktan sonra ilave enerji gerektirmeyen, gelişmiş seramikler, kompozitler ve metallerarası bileşikler gibi ileri teknoloji malzemeleri üretiminde kullanılan özgün ve basit bir yöntemdir. Bu yöntem, geleneksel fırın teknolojilerine alternatif olarak önemli ölçüde dikkat çekmektedir. SHS yönteminde yeterince ekzotermik olan kimyasal tepkimeler, bir yanma dalgası formundaki tepkimeye giren karışım aracılığıyla başladığında ve ilerlediğinde kendiliğinden ürünlere dönüşürler. Bu durum kendiliğinden ilerleyen yüksek sıcaklık sentezlerinin temelini oluşturmaktadır. Bu prosesin iki değişik tipi bulunmaktadır. Bunlar hacim dalga ilerlemesi modu ve termal patlama modudur. Hacim dalga ilerleme modu, bir numunenin bir ucundan hızlı bir şekilde ısıtılması sonucu ortaya çıkan reaksiyonları kapsar. Reaksiyonun ekzotermitesi nedeniyle reaksiyon bölgesi numune içinde adeta bir dalga gibi ilerler. Termal patlama modunda kompakt hale gelen tozlar reaksiyonda numune üniform bir şekilde oluşuncaya kadar bir fırında hızlı bir şekilde ısınmaya başlar. Bu yöntem yüksek ısınma formuna sahiptir. Ayrıca düşük yoğunluklu, yüksek mukavemetli ve iyi korozyon direncine sahip bu tür metallerarası bileşikler yüksek sıcaklık yapısal uygulamaları için gelecek vaat etmektedir.

Mekanik alaşımlama 1966'da geliştirildiğinden beri, mekanik alaşımlama ile birçok çeşit alaşım ve kompozit üretilmiştir. Aynı zamanda nanokristaller, reaktif öğütme sentezi ve metallerarası bileşiklerin yanı sıra atomik seviyede alaşımlandırma da gerçekleştirebilir. Mekanik alaşımlama işlemi, toz parçacıklarının tekrarlanan kaynaklanması ve kırılması ile karakterize edilir ve mekanik alaşımlama sırasındaki mikroyapısal değişiklikler, toz bileşenlerin mekanik davranışından ve işlem değişkenlerinden etkilenir. Mekanik alaşımlama ve sinterleme işlemleri, takviyenin hacim oranının kolayca kontrol edilebilmesi ve nete yakın şekil üretiminin mümkün olması gibi avantajlara sahiptir. Ayrıca, mekanik alaşımlamadan sonra katı hal sinterleme, takviyenin ince dağılımda olmasını sağlar ve bu da kompozitlerin mukavemetini artırmaktadır. Mevcut araştırmada uzun zamandır uygulanmakta olan toz metalürjisi yöntemi olan mekanik alaşımlama yöntemiyle kısa işlem süresi, düşük enerji ihtiyacı, düşük maliyet gibi özellikleri ile son yıllarda tercih edilen ve giderek yaygınlaşan bir başka toz metalurjisi yöntemi olan SHS ile üretilecek kompozitlerin yüksek sıcaklık gaz oksitlenme davranışları karşılaştırılacaktır.