Proje ismi: Project - Product - Promotion. InternationaI CoIIective for Design Proje - Ürün - Promosyon. Uluslararası Tasarım KolektifiProje No : 2020-1-PLOl-KA203-081 456Partner: ESKISEHIR OSMANGAZI UNIVERSITESI, PIC number: 941995228


Creative Commons License

Kınam B.

Erasmus Projesi, 2020 - 2023

  • Proje Türü: Erasmus Projesi
  • Başlama Tarihi: Aralık 2020
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2023

Proje Özeti


 


 


 


PROJE ADI: KA203-32B9733E no.lu Project-Product-Promotion International Collective for Design (Proje – Ürün – Promosyon. Uluslararası Tasarım Kolektifi projesi)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden Doç. Bilge Kınam’ın Görsel İletişim Tasarımı Bölümü adına 2020 yılından beri yürütücülüğünü yaptığı Proje – Ürün – Promosyon. Uluslararası Tasarım Kolektifi adlı Erasmus+ KA203 Uluslararası Proje 2023 Ocak ayında tamamlanmıştır. Erasmus+ programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Erasmus+ KA203 no.lu Proje – Ürün – Promosyon. Uluslararası Tasarım Kolektifi projesi (Project-Product-Promotion International Collective For Design) çeşitli yaratıcı uzmanlıklardan tasarımcıların ortak işbirliğine dayalı yeni bir öğretme ve öğrenme yöntemidir. Polonya’dan Lodz Teknoloji Üniversitesi’den Marta Miaskowska’nın koordinatörlüğünde, Portekiz’den Sanat ve Tasarım Yüksek Okulu ESAD’dan Jeremy Hugh Aston ve Marta Varzim Miranda (Escola Superior de Artes e Design), İspanya’dan La Rioja Yüksek Tasarım Okulu ESDIR’den Mónica Yoldi López (Escuela Superior de Diseño de La Rioja), ABD’den Yaratıcı Sanatlar Okulu CCS’den Melanie McClintock (College of Creative Arts) ve Türkiye’den Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’den Bilge Kınam’ın ortaklık oluşturulmuştur. Tamamlayıcı disiplinler içinde diğer yaratıcı insanlarla işbirliği yapmayı, yeni bir ürün yaratmayı ve uygulamayı ve onun tanıtımını ve dağıtımını destekleyen Picode projesi Sanat ve tasarım üniversitelerinin gelecekteki mezunlarını yeni istihdam fırsatlarına ve girişimcilik piyasasına hazırlamayı amaçlamıştır.

Polonya, Portekiz, ABD ve Türkiye’den bir grup öğrencinin katılımıyla 2020 ile 2022 yılları arasında mültidisipliner yaklaşım ile tasarım atölyeleri ve sergiler düzenlenmiştir. PiCoDe, öğrencileri etkili profesyonel işbirliğine hazırlamak ve işgücü piyasasındaki değerlerini artırmak amacıyla yenilikçi yöntemlerin uygulanacağı ile tasarım atölyelerini kapsamaktadır. Sanat ve tasarımın farklı disiplinlerde eğitim gören öğrencilerle yapılan 14 çalışma gününü kapsayan atölyeler, pazara yeni bir tasarım ürünü ortaya çıkması amaçlanmıştır. PiCoDe metodolojisinin uygulandığı uluslararası tasarım atölyeleri, ilk olarak Ekim 2021 yılında Lodz Teknoloji Üniversitesi, Malzeme Teknolojisi Tekstil Tasarımı Fakültesi’nde, ikinci atölye Mayıs 2022’de Sanat ve Tasarım Yüksek Okulu ESAD’da ve son atölye Eylül - Ekim 2022’de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde başarı ile gerçekleşmiştir. Uluslararsı disiplinler atölyeleri; bilgilendirme, bağlamsallaştırma, kavramsallaştırma, fikir ve tasarım konsepti aşamaları, gerçekleştirme bağlamında ele alınmıştır. Tasarım atölyelerinde yaratılacak endüstriyel ürünün yerel malzemelerden ve kaynaklardan tasarlanması amaçlanmıştır. Polonya, Portekiz ve Türkiye’de gerçekleşen iki haftalık çalıştaylar, kentin kültürel dokusunu kentin yerel malzemesi ile bütünleştiren bir endüstriyel ürün tasarımları prototipleri hazırlanmıştır. Her ülkede gerçekleşen tasarım atölyelerinde çıkan eserler çalıştayın bitiminde halka açık olarak bir galeride sergilenmiştir. Çalıştaylardan elde edilen deneyimler, yeni eğitim yöntemini tanımlamanın temeli oluşturmuştur.


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde gerçekleştirilen Picode atölyelerin yan etkinliği olarak konferanslar düzenlenmiş, İngilizce’den Türkçe’ye konferanslar simultene tercüme ile çevrilmiştir. Monica Yoldi Lopez, 26 Eylül 2022’de “Supergraphics”, Jeremy Hugh Aston, 3 Ekim 2022’de “Ürün tasarımında eskiz süreci” ve Melanie McClintock ve öğrencisi Sarah Craven “Duygu x İşlev: tasarımda renk, malzemeler ve sonuç” adlı konferanslar vermişlerdir.


Proje Çıktıları:


“Collective for Design” adlı kitabı Portekiz’de ESAD IDEA tarafından basılmış ve yayınlanmıştır. Polonya, Portekiz, ABD, İspanya ve Türkiye’den farklı disiplinlerden akademisyenlerin yer aldığı kitap sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde işbirlikçi sanat ve tasarım disiplinleri için aktif bir öğretme ve öğrenme metodolojisidir. Doç. Bilge Kınam’ın, ESOGÜ Sanat ve Tasarım Fakültesinde yürütülen tasarım çalıştayınının yazısı ve “Yaratıcılığın Boyutları” adlı bölümleri ile kitapta yer almaktadır. Kitap Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Sanat ve Tasarım ve Güzel Sanatlar alanında eğitim vermekte olan fakültelerin kütüphanelerine dağıtılmıştır.

Proje kapsamında Polonya, Portekiz ve Türkiye’de yürütülen çalıştayların ve metodolojisinin anlatıldığı kitap mevcut öğretme-öğrenme yöntemlerini yeniden değerlendirerek ve kolektivite, yerellik, maddi kaynak ve sürdürülebilirlik konularını derinlemesine düşünmenin merkezine yerleştirerek sanat ve tasarım öğrencilerinin uluslararası işgücü piyasasına hazırlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.



Kitabın Editörleri: Marta Miaskowska , Jeremy Aston , Marta Varzim
Katkıda bulunanlar: Bilge Kınam, Melanie McClintock, Mónica Yoldi López
Uzmanlar: Ana Lucia Pinto Duque, Dirk Loyens, Ian Lambert, Luciana Moreira Barbosa,
Shujoy Chakraborty

Online olarak kitabı indirmek aşağıdaki siteden ulaşabilirsiniz.
https://picode.p.lodz.pl/tr/tr-outputs/tr-output-2/


Proje kapsamında diğer yayınlar ise PİCODE Metodolojisinin Kılavuz Rehber kitapçığı ve Picode çalıştaylarının belgesel filmidir.


2. Kılavuz Rehber kitapçığı, PiCoDe Kolektif Yöntemi hakkında soru soran sanat ve tasarım kurumlarına yönelik bir pedagojik kılavuzdur. Bu öğrenme ve öğretme yöntemi, atölye çalışmaları yürüterek, çeşitli sanat ve tasarım geçmişlerinden öğretmenler ve öğrencilerle işbirliği yaparak mezun olmaya yakın öğrencileri uluslararası işgücü piyasasına hazırlamaktadır. Bu kılavuz, PiCoDe Kolektif Yönteminin diğer kurumlarda uygulanması için şablon görevi görür ve olumlu sonuçlara ulaşmak için gerekli adımları sunmaktadır.



Online olarak Kılavuz Rehber Kitapçığı indirmek için
https://picode.p.lodz.pl/tr/tr-outputs/tr-output-1-guide-1/

3. Collective for Design Belgesel Filmi

2021 ile 2022 yılları arasında Polonya, Portekiz ve Türkiye’de gerçekleşen tasarım çalıştaylarını ve tasarım sürecini anlatan bir belgesel film hazırlanmıştır. Polonya’dan Politechnika Lodzka Üniversitesi’nden proje yöneticisi Marta Miaskowska ve öğrencileri, Portekiz’den ESAD College of Art and Design’dan Jeremy Aston - Marta Varzim ve öğrencileri ve ESOGÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden Bilge Kınam ve öğrencileri Aslı Çetin (Polonya) ve Simge Tunç (Portekiz) ve Türkiye’de gerçekleşen çalıştaya Batuhan Yeşildağ, Orhan Uğurluel, Sena Can, Yağmur Özlem Yılmaz’ın katılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nden College for Creative Studies’den Melanie McClintock ve öğrencisi ve İspanya ESDİR Superior School of Design of Rioja’dan Monica Yoldi de katılmıştır.  Projenin üçüncü ve son çalıştayı 26 Eylül ile 7 Ekim 2022 tarihleri arasında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesinde Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde gerçekleşmiştir. Eskişehir’in kültürel değerlerini anlamaya ve tanıtmaya yönelik tasarım çalıştayında, lületaşı yerel bir malzeme olarak kullanılarak bir tasarım ürünü ortaya koyulması amaçlanmıştır. Uluslararası kolektif tasarım grubunun tasarladığı ürün ve eserleri Atilla Özer Karikatürlü Ev’de 7 Ekim Cuma günü halka açık olarak sergilenmiştir.

Online Picode Kolektif Belgeseli indirme linki:
https://picode.p.lodz.pl/tr/tr-outputs/tr-film-2/