Gıda Sektöründe Sıra Bağımlı Hazırlık Süreli Üretim Çizelgeleme


Barutçu E.(Yürütücü), Sağır M., Gedik S., Kanat M.

TÜBİTAK Projesi, 2209-B - Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 2024 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Destek Programı: 2209-B - Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destekleme Programı
  • Başlama Tarihi: Mart 2024
  • Bitiş Tarihi: Mart 2025

Proje Özeti

Bu çalışma, Türkiye de önemli bir pazara sahipolan bir süt ürünleri işletmesinde bir üretim hattındaki darboğazları iyileştirmeyi amaçlayan bir projeye odaklanmaktadır. İşletme, çeşitli süt ürünleri üretmektedir. Ürün çeşitliliğinin

yüksek olması nedeniyle, bir üründen diğerine geçişte sıra bağımlı hazırlık süreleri bulunmaktadır. Sıra bağımlı hazırlık süreleri, literatürde geniş bir şekilde ele alınan bir konudur. Ancak, bu çalışmada ele alınan işletme

özelinde, sıra bağımlı hazırlık süreleri üretimin birden fazla aşamasında ortaya çıkmaktadır. Örneğin, şişelere dolum yapılan bu sektörde, ürünlerin aromalarındaki değişimlerden, şişelerin boyutlarına, ürüne göre farklı etiket

basımından ambalajlamaya kadar birçok aşamada farklı hazırlık süreleriyle karşılaşılmaktadır. Ayrıca ihracatta öncelikli ürünler de üretim sıralamasında değişikliklere sebep olup hazırlanan çizelgeler tekrar değişebilmektedir.

Bu proje kapsamında, işletmede kefir üretimi yapılan hat, birden çok hazırlık süresi içererek karmaşıklığı fazla ve darboğaz yaratan bir hat olması nedeniyle ele alınmıştır. Bu amaçla bir matematiksel model geliştirilmiş

ardından Python programlama dili ve makine öğrenmesi tabanlı bir yaklaşım kullanılmıştır. Çalışmanın özelliği birden azla aşamada sıra bağımlı hazırlık süresinin olmasıdır.