Barutçu E.(Yürütücü), Sağır M., Gedik S., Kanat M.
TÜBİTAK Projesi, 2209-B - Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 2024 - 2025
Bu çalışma, Türkiye de önemli bir pazara sahipolan bir süt ürünleri işletmesinde bir üretim hattındaki darboğazları iyileştirmeyi amaçlayan bir projeye odaklanmaktadır. İşletme, çeşitli süt ürünleri üretmektedir. Ürün çeşitliliğinin
yüksek olması nedeniyle, bir üründen diğerine geçişte sıra bağımlı hazırlık süreleri bulunmaktadır. Sıra bağımlı hazırlık süreleri, literatürde geniş bir şekilde ele alınan bir konudur. Ancak, bu çalışmada ele alınan işletme
özelinde, sıra bağımlı hazırlık süreleri üretimin birden fazla aşamasında ortaya çıkmaktadır. Örneğin, şişelere dolum yapılan bu sektörde, ürünlerin aromalarındaki değişimlerden, şişelerin boyutlarına, ürüne göre farklı etiket
basımından ambalajlamaya kadar birçok aşamada farklı hazırlık süreleriyle karşılaşılmaktadır. Ayrıca ihracatta öncelikli ürünler de üretim sıralamasında değişikliklere sebep olup hazırlanan çizelgeler tekrar değişebilmektedir.
Bu proje kapsamında, işletmede kefir üretimi yapılan hat, birden çok hazırlık süresi içererek karmaşıklığı fazla ve darboğaz yaratan bir hat olması nedeniyle ele alınmıştır. Bu amaçla bir matematiksel model geliştirilmiş
ardından Python programlama dili ve makine öğrenmesi tabanlı bir yaklaşım kullanılmıştır. Çalışmanın özelliği birden azla aşamada sıra bağımlı hazırlık süresinin olmasıdır.