Kritik Sistemlerin Savunma Planlaması için İki Seviyeli Çoklu Saldırı Tipli Koruma Modelleri


BAŞKAN O., SAĞIR M.

Journal Of The Faculty Of Engineering And Architecture Of Gazi University, cilt.36, sa.4, ss.1909-1922, 2021 (SCI-Expanded) identifier identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 36 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.17341/gazimmfd.615372
  • Dergi Adı: Journal Of The Faculty Of Engineering And Architecture Of Gazi University
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, Academic Search Premier, Art Source, Compendex, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1909-1922
  • Anahtar Kelimeler: Interdiction problem, protection problem, bi-level programing, defense planning, attack types, supply-demand balance, INTERDICTION MEDIAN PROBLEM, CRITICAL INFRASTRUCTURE, NETWORK INTERDICTION, FACILITIES
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kritik tesisler, bir ülke için yüksek önem düzeyine sahip, herhangi bir sebeple savaş, terörist saldırı, doğal afetler vb. gibi kendilerine verilecek zarar neticesinde, ülkeyi önemli ölçüde etkileyebilecek tesislerdir. Bu tesislerin korunması önemli problemlerdendir. 

Bu çalışma bir kritik bölgenin talebinin kesintisiz olarak sağlanması için hangi tesislerin korunacağının belirlenmesine yönelik tesis koruma problemlerindendir. Önceki çalışmalarda göz ardı edilmiş olan farklı saldırı tipleri ve karşı gelen savunma tipleri göz önüne alınmış, ayrıca sınırlı kaynaklara sahip kritik sistemler için arz talep dengesinin bozulmasına yönelik öncelikli amaç modele dahil edilmiştir.

Bu çalışma kritik tesislerin savunma problemi için iki yeni matematiksel model önermektedir. Modellerin katkısı sırası ile farklı saldırı - savunma tiplerini ve arz-talep dengesini dikkate almaktır. İlk model saldırı ve koruma tiplerini göz önüne alan iki seviyeli R_e IMF ve arz talep dengesini bozma amaçlı saldırıların göz önüne alındığı SD- R_e IMF’dir. İki modelde literatürde yer alan RIMF (r-interdiction median problem with fortification) modelini temel almaktadır. Modeller gerçek verilere ulaşmanın zorluğu nedeni ile türetilen örnek problem setleri kullanılarak test edilmiş ve deneysel sonuçlarla yöntemin kullanılabilirliği ortaya konmuştur. R_e IMF modeli sınırsız kapasiteli problemler için SD- R_e IMF modeli ise sınırlı kapasiteli problemlere çözüm sunmaktadır.