Bu çalışmada, tatil için Çekirdek Kapadokya Bölgesi’ni (Göreme, Uçhisar, Ortahisar ve Ürgüp) tercih eden ziyaretçilerin, yöresel yemeklere ve bunları sunan işletmelere yönelik memnuniyet düzeylerini belirlemek amaçlanmaktadır. Çalışma, turizm ürünü bileşenlerinden biri olan yöresel yiyecek içeceklerin hazırlanması ve sunumundaki eksikleri tespit etmek ve bu eksiklerin giderilmesi yoluyla ziyaretçi memnuniyetini arttırmak açısından yalnızca Kapadokya Bölgesi’nde değil, pek çok farklı kültür turizmi destinasyonunda da kullanılabilecek sonuçlar içermesi açısından önem taşımaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı ankettir ve anketler Göreme, Uçhisar, Ortahisar ve Ürgüp’te yer alan ve yöresel yemek sunan restoranların müşterilerine uygulanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde ziyaretçilerin, Nevşehir’deki yöresel yemek sunan restoranlardan ve bu restoranların sundukları yiyeceklerden tatmin olma düzeylerini ölçmeye yönelik olarak kendilerine yöneltilen ifadelerin büyük bir çoğunluğuna katılım oranlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yöresel restoranlardan ve sundukları yiyeceklerden tatmin olma durumunda cinsiyete bağlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Ancak ziyaretçilerin yöresel restoranlara ve sundukları yiyeceklere yönelik olarak tatmin düzeylerinde milliyete ve yaşa bağlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir
In this study, it is aimed to determine the satisfaction levels of the visitors who prefer Nevşehir (Core Cappadocia) for their holiday, towards local dishes and the businesses that serve them. The study is important in that it contains results that can be used not only in the Cappadocia Region but also in many different cultural tourism destinations in terms of determining the deficiencies in the preparation and presentation of local food and beverages, which is one of the components of tourism products, and increasing visitor satisfaction by eliminating these deficiencies. The data collection tool used in the research is a questionnaire and the questionnaires were applied to the customers of restorans in Göreme, Uçhisar, Ortahisar and Ürgüp that serve local food. When the results are examined, it has been determined that the majority of the statements directed to the visitors in order to measure the satisfaction level of the local food restorans in Nevşehir and the food offered by these restorans are high. In addition, it is seen that there is no gender- related difference in satisfaction with local restorans and the food they offer. However, it has been determined that there is a nationality-related difference in satisfaction levels for local restorans and the food they serve. According to the results of the analysis conducted to determine the age-related differences in satisfaction levels for the local restorans and the food they serve in Nevşehir, it is seen that there are some differences between the age groups.