Odontoid abseye minimal invaziv yaklaşım olgu sunumu


Başyazıcı Ekinci G., Özbek Z.

Türk Nöroşirürji Derneği 37. Bilimsel Kongresi, Antalya, Türkiye, 18 - 21 Nisan 2024, ss.27-28

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.27-28
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Spinal epidural apseler servikal seviyelerde çok nadir görülmekte olup bu oran %10-15’e tekabül etmektedir. Hastalar boyun ağrısı, ateş ve değişen orandan nörolojik defisit ile başvurmaktadır. MRG ve BT gibi görüntüleme yöntemleri ile tanı konduktan sonra apsenin drene edilmesi gerekmektedir. odontoid planda gelişen apsenin drenajı ise anatomik lokasyon olarak güçtür. Drenaj açısından cerrahi yaklaşımlar geliştirilmişse de minimal invaziv grişim olarak olgumuz yol göstericidir.

 Olgumuz 54 yaş kadın hasta bilinen diyabet ve servikal disk nedneli operasyon öyküsü mevcut. Boyun fleksiyon ekstensiyon rotasyon hareketleri kısıtlılık olması nedenli yapılan inceleme sonucu görüntülemesinde odontoid abse görülmesi ile tanı aldı.

Geçmişten günümüze trans oral yada transfaringeal yolla odontoidektomiler ile drenaj işlem gerçekleştirildiyse de mevcut oral floranın operasyon sahasına enoküle olması, yumuşak damağa zarar vermesi, postop bakımının zorlukları nedeniyle daha az invaziv olan anterior servikal girişim ile odontoidde kemik pencere açma işlemi ile drenajı tercih ettik. Bu yaklaşım ile invaziv ve komplikasyona açık işlemlerden kaçınılmış, enfeksiyon çevre dokulara temas etmeden boşaltılmış ve apse bütünlüğü bozulmuştur. Hastamız tam kür ile taburcu edilmiştir.