ESKİŞEHİRDE YAYGIN OLARAK SATILAN ÖZEL AMAÇLI BUĞDAY UNLARININ TEKNOLOJİK KALİTE ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI


Creative Commons License

Akın H., Gümüş E., Soylu F., Kartal İ., Karaduman Y.

6. INTERNATIONAL ULUDAĞ SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, Bursa, Türkiye, 22 Haziran 2025, ss.386-407, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.386-407
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, Eskişehir’de yaygın olarak satılan özel amaçlı unların teknolojik kalite ve bazı besin ögelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Unların L* (parlaklık) değerleri 52.01-61.30 arasında değişmiştir. Unların rutubet miktarlarıı (<%14.5) ve kül miktarları (%0.60-0.63 arasında) düşük, protein miktarları %10.0-11.5 arasındadır ve Un Tebliği’ne uygundur. 6 nolu unun sedimantasyon (52.83 ml) ve solvent tutma kapasitesi (STK)-laktik asit değerleri (%107.91), glutenin şişme indeksi (5.312) ve gluten performans indeksi (0.649) en yüksektir. Diğer unların sedimantasyon değerleri 44-49 ml arasında değişmiştir. Unların genel olarak STK-su değeri %69 civarındadır. 2 ve 6 nolu unların GlutoPeak maksimum zamanı (PMT) uzun (>100 s) ve maksimumdan torktan önceki tork (BM) değerleri yüksektir (>32.0 BU). 1, 5 ve 7 nolu unların GlutoPeak BM değerleri düşük bulunmuştur (23.0-25.0 BU arasında). Unların Farinograf su absorpsiyonu %55 ve hamur gelişme süreleri 2 dakika civarındadır. Farinograf yumuşama değerleri 2 ve 6 nolu unların daha iyidir (159.5 BU ve 220.0 BU). 2, 3, 5 ve 6 nolu unların Reometrede elastik modülü (G') ve viskoz modülü (G'') yüksek olarak bulunmuştur (sırasıyla 20-25 bin Pa ve10-15 bin Pa arasında). 2 ve 7 nolu unlarda Alveokonsistograf enerj (W) değeri ekmeklik için aranılan 240 10-4 x J’ün ve 3, 4 ve 8 nolu (işletme unu) unlarda 200.0 10-4 x J’ün üzerindedir. 4, 7 ve 8 nolu unların hamur viskoelastik yapısı daha uygun olmuştur (elastikiyet/uzama yeteneği değeri 6.0 civarında). Unlarda toplam diyet lifi %6.00-7.86; çözünmez diyet lifi %3.19-3.61; çözünür diyet lifi %2.67-4.67; toplam fenolik madde miktarı 14.87-20.88 mgGAE/kg ve antioksidan aktivite değeri 4.26-5.75%inhibisyon arasında değişmiştir. 5 nolu örnek en yüksek toplam ve çözünür diyet lifi miktarı ile diğer örneklerden ayrılmıştır (%7.86 ve %4.67). Yine 5 ve 8 nolu örneklerin antioksidan aktivite değerleri de yüksektir (5.49 ve 5.75 % inhibisyon). Bu sonuçlar; özel amaçlı un üreticileri ile bu unları kullanan işletmelere ve tüketicilere standart kalitede son ürün eldesinde kullanılabilecek önemli bilgiler sağlayacaktır.