GDO’lu Tarım Ürünlerinin Canlılar Üzerindeki Etkileri


Çatak E., Atalay A.

OECD Countries Conference (Fen ve Çevre Bilimleri Kongresi), Ankara, Türkiye, 20 - 22 Mart 2020, ss.27-28

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.27-28
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Uygulanan biyoteknolojik yöntemlerle canlıların gen dizilimleri üzerinde değişiklikler elde ederek; söz konusu canlıya, istenilen özellikleri taşıyan orijinal gen kombinasyonlarını kazandırmayı amaçlayan “Genetiği değiştirilmiş Organizmalar (GDO)” fikri, yirminci yüzyılın sonlarına doğru hayat bulmuştur. Artan dünya nüfusuyla birlikte açlık sıkıntılarının daha da artabileceği yüksek ihtimaline karşın; klasik tarım yöntemleriyle bitki ıslahının bu sorunların çözümünde yetersiz kalacağı düşünülmektedir. Tüm dünyada geliştirilen çeşitli GDO uygulamaları ile bu sorunlara çareler üretmek hedeflemektedir. GDO sayesinde mevcut besinlerin kalitatif ve kantitatif değer artışlarının sağlanması yanında, raf ömürlerini uzatmak da mümkün olmuştur. Ayrıca GDO eldesi ile, tarımsal mücadelede kullanılan ve insan sağlığını tehdit eden pestisitlerin ziraatte kullanımlarında da azalmalar dikkat çekmektedir. Bununla birlikte GDO’lu ürünlerle beslenen canlılarda meydana gelebilecek anomalilerle ilgili bir takım endişeler de, gündemde kalmaya devam etmektedir. Zira uzun vadede canlılar üzerinde GDO’nun olumsuz etkileri olmayacağına dair, net ve kesin bilgiler bulunmadığı gibi; olumsuz etkilerini gösteren kayıtlı birçok olay mevcuttur.

By obtaining changes on gene sequences of living things with the applied biotechnological methods; The idea of "Genetically Modified Organisms (GMO)", which aims to bring the living creature in question the original gene combinations with the desired characteristics, came to life in the late twentieth century. Despite the high probability that hunger problems may increase with the increasing world population; It is thought that plant breeding with classical farming methods will be insufficient in solving these problems. With various GMO applications developed all over the world, it aims to produce solutions to these problems. With the presence of GMO, it was possible to increase the shelf life of qualitative and quantitative values of the existing foods. In addition, decreases in agricultural use of pesticides used in agricultural struggle and threatening human health with GMO production are noteworthy. However, some concerns about anomalies that may occur in living things fed GMO products remain on the agenda. Because, in the long term, there is no clear and precise information that GMO will not have negative effects on living things; There are many recorded incidents showing their negative effects.