Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Bilişim Dergisi, cilt.3, sa.2, ss.54-59, 2022 (Hakemli Dergi)
Endüstriyel devrim ile gıda sanayinin ve insan vücudunun gerekli duyduğu enerjinin ana kaynağı ve tatlandırıcı ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile şeker üretimi başlamıştır. Şeker üretimi doğal yollarla şeker pancarı ve şeker kamışı bitkilerinden karşılanmaktadır. Şeker üretmek için bitkilerin ekiminden sökümüne kadar birçok zararlıyla da mücadele edilmekte Şeker pancarı bitkisinin şeker üretimi yanında sağladığı bir sürü fayda vardır. Ülkemizde sıklıkla şeker pancarı ekimi gerçekleştirilmekte olup şeker üretiminde verimin kaybolmaması için birçok araştırma ve çalışma yapılmaktadır. Biz de bu çalışmamızda bu ana kaynaklardan biri olan şeker pancarı üretiminin de yapay zekâ kullanımına yönelik bir literatür taraması yaparak, bu konuda çalışma yapacak araştırmacılara farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefledik.
Sugar production begins with the industrial revolution to meet the needs of the food industry and to provide their main energy source to humans. Main natural sources for sugar production are sugar beet and sugar cane. There is a struggle against weeds from the planting of the beets until the harvest. Sugar beets have several other benefits besides sugar production. Sugar beets are widely grown in our country, and as such researches and studies are carried out to achieve a stable efficiency. In this study, the authors aim to provide a perspective to potential researchers in "artificial intelligence applications in sugar beet production" with a literature review in said field.