41. ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 24 Ekim - 01 Kasım 2020, ss.357-358
Giriş-Amaç:
Rahim içi araç (RİA) geri dönüşümlü, güvenli ve yaygın kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrol yöntemleri arasında ikinci en sık kullanılan yöntemdir. Oldukça sık kullanılan bu yöntemin kanama, enfeksiyon gibi basit komplikasyonları yanında daha nadir görülen ciddi komplikasyonları da olabilmektedir. Biz bu olguda nadir görülen bir komplikasyon olan uterus perforasyonu sonucu batın içine migrate olan RİA’ya ait görüntüleme bulgularını sunmayı amaçladık.
Olgu Sunumu:
Yaklaşık 1 yıldır künt pelvik ağrısı olan olan olgu kadın doğum polikliniğine başvurdu. 4 yıl önce RİA takılma öyküsü bulunan 39 yaşında hastanın yapılan transabdominal ultrasonografisinde (USG) RİA endometrial kavitede izlenmedi. Hasta uterus perforasyonu ön tanısı ile kliniğimize yönlendirildi. Hastaya ayakta direkt batın grafisi çekildi. Direk grafide sakrum üzerine süperpoze orta hattın sol lateralinde RİA’ya ait görünüm mevcuttu. Lokalizasyonun net olarak belirlenebilmesi ve olası komplikasyonların değerlendirilmesi için hastaya tüm batın Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekildi. Elde olunan batın BT görüntülerinde sigmoid kolon superioru, sakrum anterior lokalizasyonunda sol anterolateralde mezenter yağ planları içerisinde RİA’ya ait dansite izlendi. RİA etrafında koleksiyon, batın içi serbest hava ya da sıvı saptanmadı (Resim 1, 2, 3).
Tartışma:
RİA uzun yıllardır kullanılan etkili ve güvenilir kontraseptif yöntemlerdendir. Komplikasyonları nadir olsa da ciddi problemlere yol açabilir. En önemli komplikasyonları uterin perforasyon ve komşu organlara RİA migrasyonudur. RİA migrasyonu bulunan hastaların önemli bir kısmı asemptomatik olabileceği gibi karın ağrısı, kanama, barsak perforasyonu ve sonucunda gelişen abse formasyonuna kadar geniş klinik tablolar ile karşımıza çıkabilir (1). Reprodüktif dönemde kronik pelvik ağrısı olan, RİA kullanırken gebe kalan ve RİA iplerinin izlenmediği kişilerde migrasyon açısından ileri incelemeler yapılmalıdır. RİA migrasyonunda transabdominal ve transvajinal ultrasonografi ile endometrial kavite içinde izlenmeyen RİA’ın yerini tespit etmek için öncelikle direk grafi görüntüsü alınmalıdır (2). Hastanın tedavisi öncesi lokalizasyonun net olarak belirlenebilmesi için BT ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Erken tanı barsak perforasyonu ve abse gelişimini önlemek açısından önemlidir (3).
Sonuç:
Migratuvar RİA tespitinde direkt grafi, USG, BT gibi radyolojik tektikler kullanılmalı ve asemptomatik olsa bile daha ciddi bir komplikasyona yol açmadan ivedilikle uygun cerrahi veya endoskopik teknik ile çıkartılmalıdır.