3. BİLSEL INTERNATIONAL AHLAT SCIENTIFIC RESEARCHES CONGRESS, Bitlis, Türkiye, 8 - 09 Haziran 2024, ss.1035-1039
Çörek otu (Nigella sativa L.) Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasına aittir. Menşei itibariyle Avrupa’nın
güneyi ve Asya’nın batısına aittir. Bu bölgelerden yayılma göstermiştir. Bu bitkinin toplamda 20 türü
bulunmaktadır. Bunların 14’ü Türkiye florasında yer almaktadır. Çörek otu bitkisi dünyanın birçok yerinde gıda
tüketiminin yanı sıra sağlık alanlarında tüketilmektedir. Ayrıca çörek otu bitki tohumu hakkında birçok bilimsel
çalışma ve araştırmalar yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Bu çalışma halihazırda aynı isimle
yürütmekte olduğumuz yüksek lisans tezinden türetilmiştir. Çalışma 2023 yılı itibariyle Eskişehir koşullarında bu
ilin toprak yapısında uygulanmıştır. Araştırmada çörek otu bitkisinin ekim ve gelişim sürecinde DAP gübre,
Aminoasit gübre, Sıvı gübre, Humik asit gübresinin uygulanmıştır. Periyodik olarak uygulanan bu gübrelerin
bitkinin, boy, dane sayısı ve verimi üzerindeki etkisi ölçülmüştür. DAP dekara 15 kg, sıvı gübre dekara 850 litre
suya 2 litre, üç defa, Humik asit dekara 300 ml sıvı şekilde, Aminoasit ise 25, 40 ve 55 günlük periyotlarla dekara
300 ml olarak üç defa uygulanmıştır. Netice itibariyle adı geçen gübrelerin çörek otu gelişim ve verimi üzerinde
farklı etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu durum çörek otu yetiştiriciliğinde gübreleme çeşitliliğindeki tercihin
belirlenmesinde önemli katkı sunacaktır