ORGANİK VE İNORGANİK GÜBRELERİN ÇÖREK OTU (NİGELLA SATİVA L.) VE VERİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ


Taşkıran O., Gümüşçü A.

3. BİLSEL INTERNATIONAL AHLAT SCIENTIFIC RESEARCHES CONGRESS, Bitlis, Türkiye, 8 - 09 Haziran 2024, ss.1035-1039

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bitlis
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1035-1039
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çörek otu (Nigella sativa L.) Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasına aittir. Menşei itibariyle Avrupa’nın

güneyi ve Asya’nın batısına aittir. Bu bölgelerden yayılma göstermiştir. Bu bitkinin toplamda 20 türü

bulunmaktadır. Bunların 14’ü Türkiye florasında yer almaktadır. Çörek otu bitkisi dünyanın birçok yerinde gıda

tüketiminin yanı sıra sağlık alanlarında tüketilmektedir. Ayrıca çörek otu bitki tohumu hakkında birçok bilimsel

çalışma ve araştırmalar yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Bu çalışma halihazırda aynı isimle

yürütmekte olduğumuz yüksek lisans tezinden türetilmiştir. Çalışma 2023 yılı itibariyle Eskişehir koşullarında bu

ilin toprak yapısında uygulanmıştır. Araştırmada çörek otu bitkisinin ekim ve gelişim sürecinde DAP gübre,

Aminoasit gübre, Sıvı gübre, Humik asit gübresinin uygulanmıştır. Periyodik olarak uygulanan bu gübrelerin

bitkinin, boy, dane sayısı ve verimi üzerindeki etkisi ölçülmüştür. DAP dekara 15 kg, sıvı gübre dekara 850 litre

suya 2 litre, üç defa, Humik asit dekara 300 ml sıvı şekilde, Aminoasit ise 25, 40 ve 55 günlük periyotlarla dekara

300 ml olarak üç defa uygulanmıştır. Netice itibariyle adı geçen gübrelerin çörek otu gelişim ve verimi üzerinde

farklı etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu durum çörek otu yetiştiriciliğinde gübreleme çeşitliliğindeki tercihin

belirlenmesinde önemli katkı sunacaktır