Characterization of whole seeds lipids, extracted lipids composition in bread wheat (T.aestivum L.) genotypes grown in Eskisehir province in Türkiye


Creative Commons License

Olgun M., Köse A., Belen S., Karaduman Y., Budak Başçiftçi Z., Ayter Arpacıoğlu N. G., ...Daha Fazla

BIOLOGICAL DIVERSITY AND CONSERVATION, cilt.17, sa.2, ss.175-189, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 17 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.46309/biodicon.2024.1394551
  • Dergi Adı: BIOLOGICAL DIVERSITY AND CONSERVATION
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Aqualine, Aquatic Science & Fisheries Abstracts (ASFA)
  • Sayfa Sayıları: ss.175-189
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, buğday genotiplerinde bulunan tam tohum lipitleri, ekstrakte edilmiş lipitlerin kimyasal bileşenleri analiz edilmiş ve lisin, Zn, B6 vitamini ve besin kalitesi açısından önemli olan linoleik asit/linolenik oranında etkili ve önemli bileşenler karar ağacı analizi ile belirlenmiştir. Ekmeklik buğday genotiplerinden Tosunbey, Alpu 01, ES26, Reis, Nacibey, Altay2000, Bayraktar 2000 ve Rumeli kullanılmıştır. Bütün tohumların ve tohum lipitlerinin kimyasal bileşimleri araştırılmıştır. Lipidslerdeki bileşenlerin toplam miktara oranı ortalama %53-68 arasında değişmektedir. Yani mineraller, amino asitler, yağ asitleri-enzimler-vitaminlerdeki oran sırasıyla %53, %63 ve %68 civarında bulunmuştur. Ayrıca Ca ve linoleik asit/linolenik asit oranı dışında diğer bileşenler açısından bütün tohumlar ve lipitler arasında genotiplerdeki farklılıklar %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Ca ve linoleik asit/linolenik asit oranı arasındaki farklar sırasıyla önemsiz ve %5 düzeyinde öenmli olmuştur. Buğday lipidsinde önemli miktarda bileşen mevcuttur. Bu miktarların tohumun tamamına oranı yaklaşık üçte birdir. Ekmeğin kalitesi açısından lipit miktarı ve içeriğinin bileşimi önemlidir. Bu nedenle embriyo ve kepek içeren tam buğday ununun tüketilmesi önerilmektedir. Buğday lipidsinin bu zengin içeriği, onu kozmetik endüstrisi için değerli bir madde haline getirmektedir. Sonuçlar Tosunbey-G1, Alpu 01-G2, ES26-G3 ve Nacibey-G5'in en yüksek besin değerlerine ve daha iyi aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Lisinin şekillenmesinde ve aktivitesinde Mn, triptofan, Na, N ve Ca etkili bileşenler olarak tespit edilirken, SOD, Ca, Mg, N, Fe, Na ve K'nın Zn aktivitesinde önemli bileşenler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bütün tohum ve lipidsde B6 için linoleik, glutamin, N, Na ve K gibi önemli bileşenler bulunmuştur. Linoleik/linolenik oranında ise linolenik, N, Na önemli bileşenlerdir.