KARS İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN GASTRONOMİ TURİZMİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ


Creative Commons License

çakıcı s., Temizkan R.

Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), cilt.8, sa.3, ss.1096-1106, 2025 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Gastronomi, turizm açısından diğer motivasyonların tamamlayıcısı olan bir unsurdur. Gastronomi, insanların seyahat etmesinde temel motivasyon haline gelmiştir. Bölge mutfağını deneyimlemek, yöresel ürünleri tatmak ve yemeklerin hazırlanma sürecini yakında görebilmek tüm bu gastronomi deneyim unsurları turistlerin ilgisini artırmaktadır. Bu kapsamda bölgesel ve ekonomik kalkınma açısından stratejik bir unsur olan gastronomi turizmi, gelişimi ve potansiyelinin değerlendirilmesi önemlidir. Araştırma da TRA2 kalkınma bölgesinde yer alan Kars ili mutfağı gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilerek bu ürünlerin gastronomi turizmi kapsamında kullanılabilirliğine yönelik bölgedeki yöneticilere öneriler sunulmaktadır. Araştırma da veri toplama aracı olarak doküman analizi gerçekleştirilmiş olup ikincil ve üçüncül veri kaynaklarından yararlanılmıştır. Kars ili mutfak kültür şekillenmesinde çok sayıda etnik kültür ve medeniyet etkili olmuştur. Sonuç olarak bölgesine ait gastronomik unsurlar ortaya koyularak gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilmesine yönelik birtakım öneriler sunmaktadır.
Gastronomy is an element that complements other motivations in terms of tourism. In recent years, it has become a primary motivation for people to travel. Experiencing regional cuisine, tasting local products, and closely observing the preparation of meals are all elements of the gastronomic experience that increase tourists' interest. In this context, gastronomic tourism, which is a strategic factor in terms of regional and economic development, must be assessed in terms of its potential and development. In this study, the cuisine of Kars province, located in the TRA2 development region, is evaluated within the scope of gastronomic tourism. Suggestions are presented to regional decision-makers regarding the usability of these culinary products in gastronomic tourism. Document analysis was used as the data collection tool, benefiting from both secondary and tertiary data sources. Numerous ethnic cultures and civilizations have influenced the formation of the culinary culture of Kars province. As a result, the study identifies gastronomic elements specific to the region and offers several recommendations for their evaluation within the scope of gastronomic tourism.