Limbal kök hücre yetmezliği olan hastalarda farklı limbal kök hücre transplantasyon tekniklerinin sonuçları


Nale S. M., Özalp O., Yıldırım N.

TOD 57. Ulusal Kongre, Antalya, Türkiye, 8 - 12 Kasım 2023, ss.467

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.467
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ VE AMAÇ:Limbal kök hücre yetmezliği(LKHY), kimyasal yanıklar başta olmak üzere birçok oküler patolojik durumda görülmekte olup günümüzde bu hastalara en iyi yaklaşım limbal kök hücre transplantasyonudur. Çalışmamızda oküler yüzey hastalıklarında uygulanan farklı limbal kök hücre transplantasyon tekniklerinin sonuçlarını değerlendirdik. YÖNTEM:Bu retrospektif çalışmaya kornea hasarı nedeniyle limbal kök hücre nakli yapılan 29 hastanın 32 gözü dahil edildi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK -logMAR), korneanın vaskülarizasyon derecesi, kornea tutulumu ve merkezi görme ekseninin şeffaflığı değerlendirilerek klinik skorlama yapıldı (Resim 1). Allogreft uygulanan hastalarda alıcı ve donör HLA doku tipleme sonucu ile HLA uyumlarına bakıldı.

BULGULAR:LKHY hastalarının ortalama yaşı 35,3 yıl (dağılım 2-62) ve%75’i erkek idi. Hastaların çoğunda(%84,4) oküler yüzey kimyasal yaralanmasına bağlı LKHY vardı. 22 hastaya (18’i canlı, 4’ü kadaverik) konjonktival limbal allogreft(KLAL), 4 hastaya konjonktival limbal otogreft (KLAU) ve 6 hastaya (3’ü otogreft, 3’ü allogreft) basit limbal epitelyal transplantasyon (SLET) uygulandı. KLAL grubundaki 2 hastaya eş zamanlı keratoplasti cerrahisi de yapıldı. Cerrahi öncesi ve sonrası ortalama görme keskinliği değerleri KLAL ve KLAU grubunun ikisi için de 1,7 ve 1,5logMAR ve SLET için 2,1 ve 1,3 logMAR idi. Ortalama klinik skorlar; KLAL grubunda 8,9’dan 5,9’a, KLAU grubunda 7’den 3,8’e ve SLET grubunda 10’dan 3,8’e gerilediği izlenmiştir. Canlı KLAL uygulanan 18 hastadan 15’ine ait HLA doku tiplendirme verisi mevcut olup ortalama uyum %75 (dağılım %50-100) iken, allogreft SLET uygulanmış 3 hastada HLA uyumu %100 idi.

TARTIŞMA VE SONUÇ:Basit limbal epitelyal transplantasyon (SLET), daha az donör kök hücre kaynağı gerektirmesine rağmen başarı oranı KLAL ve KLAU tekniğine göre daha yüksek olup etkili bir limbal kök hücre transplantasyon tekniğidir.

Anahtar Kelimeler: kimyasal yanık, limbal kök hücre yetmezliği, limbal kök hücre transplantasyonu,