İntrauterin Büyüme Kısıtlılığı Olan bebeklerde Fetal Superior Mezenterik Arter Doppler İncelemesi ve Mekonyum Çıkış Zamanı Arasındaki İlişki: Pilot Çalışma, Ön Sonuçlar


Velipasaoğlu M., Sürmeli Onay Ö., Çakıl Sağlık A., Aydemir Ö., Tanır H. M., Tekin A. N.

27. Ulusal Neonatoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 07 Nisan 2019, ss.40

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.40
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: İntrauterin büyüme kısıtlılığı (İUBK) olan bebekler, özellikle prenatal doppler bozukluğu olanlar, mekonyum pasajında gecikme, beslenme intoleransı, nekrotizan enterokolit gibi gastrointestinal sorunlar yaşamaya aday özel bir grubu oluştururlar. Çalışmamız, umbilikal arter Doppler ölçümleri normal olan, IUBK’lı bebeklerde mezenterik perfüzyon hakkında fetal superior mezenterik arter (SMA) Doppler ölçümlerinin daha bilgi verici olabileceği hipotezi üzerine planlanmıştır. Bugüne kadar fetal SMA Doppler’i üzerine yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır.

Amaç: Bu çalışmanın amacı prenatal doppler incelemesi normal olan IUBK’lı bebeklerin fetal SMA Doppler ölçümlerinin postnatal intestinal motilitenin iyi bir göstergesi olan mekonyum çıkış zamanı ile olan ilişkisini değerlendirmektir.

Metod: Prospektif gözlemsel tasarlanan çalışmamıza gebelik yaşı 36 haftanın üzerinde olup, prenatal Doppler ölçümleri normal olan ve İUBK olan bebekler dahil edildi. Fetal SMA Doppler ölçümleri kaydedildi. Bebeklerin demografik özellikleri, ilk mekonyum çıkış saati kaydedildi. Kontrol grubuna gebelik yaşı uyumlu AGA bebekler alındı.

Sonuçlar: Çalışma grubunda 22, kontrol grubunda 31 bebek vardı. Sonuçlar Tablo’da gösterilmiştir. Her iki grupta da mekonyum çıkışı ilk 48 saat içinde oldu. Çalışma grubunun ilk mekonyum çıkış zamanı median (IQR) 9 (6-10) iken kontrol grubunun 6 (3-9) (p=0.041) idi. Çalışma grubunda, fetal SMA pulsatilite indeksi ve rezistans indeksi ile mekonyum çıkış zamanı arasında korelasyon tespit edilmedi.

Tartışma: Literatürde postnatal SMA Doppler bulgularının gelişebilecek intestinal sorunlar açısından duyarlılığı ve özgüllüğü yüksek bulunmuştur. Ön sonuçlarını sunduğumuz çalışmamızda fetal SMA Doppler ölçümleri intestinal motilite ile ilişkili bulunmadı. Çalışma grubunu terme yakın/term, umbilikal akımı normal IUBK bebekler oluşturduğu için mekonyum çıkışı gecikmemiş olabilir. Fetal SMA Doppler ölçümlerinin doppler bozukluğu ve IUBK olan bebeklerde yapılmasının yararlı olacağı görüşündeyiz.