Bahçe, cilt.52, ss.391-395, 2023 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada, vejetasyon döneminde yaş üzümlerde gerçekleştirilen kaolin (Surround WP) uygulamasının kuru üzüm
renk özellikleri ve kuruma randımanına olan etkisi incelenmiştir. Araştırmada bitkisel materyal olarak Sultan 7 (Vitis
vinifera L.) üzüm çeşidi kullanılmıştır. Kaolin uygulamaları, asmaların vejetasyon süresi boyunca bir kez tam doz (%5)
ve iki kez yarım doz (%2.5) olmak üzere tane tutumu ve ben düşme dönemleri arasında üç kez gerçekleştirilmiştir. Hasat
edilen yaş üzümler %5 K₂CO₃ ve zeytinyağı içeren bandırma çözeltisine bandırılarak beton sergi yerinde kurutulmuştur.
Vejetasyon döneminde gerçekleştirilen kaolin uygulamasının, kuru üzüm örneklerinin kuruma randımanı (%), kuru üzüm
boy (adet/100 g), renk (L*, a*, b*, C, hue°) ve kahverengileşme indeksi değerlerine olan etkisi, çalışmanın
gerçekleştirildiği yılların ortalama sonuçlarına göre kontrol ile karşılaştırılmıştır (t-test, P<0.05). Sonuç olarak,
uygulamaların üzüm kuruma randımanı, tane sayısı ve boyutu, a* ve hue° değerlerine istatistiki anlamda önemli bir etkide
bulunmadığı tespit edilmiştir. Kaolin uygulanmış kuru üzüm örneklerinde, L* (31.92), b* (16.28), C (17.36) ve
kahverengileşme endeksi (84.22) değerleri kontrole kıyasla yüksek elde edilmiştir. Çalışma süresince gerçekleştirilen
morfolojik gözlemler, bandırma çözeltisine daldırılan yaş üzümlerin kurutulduklarında, kaolinin kuru tane yüzeylerinde
kalıcılığını kaybettiği, uygulamaların kuru üzümlerin kalite kriterlerine olumsuz bir etkide bulunmadığı belirlenmiştir.
Üzüm renk değerleri açısından kaolin uygulanan kuru üzümlerin parlak ve daha sarı bir görünüme sahip olduğu
saptanmıştır.
In this study, the effect of kaolin (Surround WP) treatment was determined on the quality of raisins produced from fresh
grapes (kaolin-treated) during the vegetation period. Sultan 7 grape variety (Vitis vinifera L.) was used as plant material.
During the vegetation period, kaolin was applied three times between berry set and veraison, once at a full dose (5%) and
twice at a half dose (2.5%). The harvested fresh grapes were dipped in a solution containing 5% K₂CO₃ + olive oil and
dried on the concrete exhibition ground. The effect of kaolin treatment carried out during the vegetation period including
drying efficiency (%), berry size (piece/100 g), color (L*, a*, b*, C, hue°) and browning index (BI) values of raisin
samples and the results was compared with the control according to the average results of the years (t-test, P<0.05). Kaolin
did not significantly affect the drying efficiency, berry size, and hue° values of dried grapes. However, the dried grapes
had a higher browning index (84.22), L* (31,92), b* (16.28), and C* (17.36) values than the control. Morphological
observations on dried grape showed that the kaolin residue on the surface of the grapes lost its permanence when fresh
grapes immersed in a dipping solution. As a result, kaolin had no negative impact on the quality criterion for raisins. In
comparison to the control, raisins treated with kaolin had a brighter appearance.