Renal Transplant Sonrası Immunsuprese Tedavi Kullanan Hastada Zona Zoster Olgusu


Yolcu K. C., Kara Y., Kızıl M. C., Kılıç Ö., Dinleyici E. Ç.

56. TÜRK PEDİATRİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 17 - 21 Ekim 2021, cilt.1, sa.8, ss.105

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.105
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Zona zoster, immün sistemi sağlam olanlarda genellikle iyi seyirli bir hastalık olmasına rağmen immünsüprese olgularda ciddi sistemik komplikasyonlara sebep olabilir. Takrolimus ve mikofenolat mofetil, özellikle trnasplant sonrası sıklıkla kullanılan immünsüprese ilaçlardır. Burada renal transplant sonrası, takrolismus ve mikofenolat mofetil kullanan hastada, sistemik asiklovir ile tedavi edilen zona zoster olgusu sunulmuştur. 

Olgu: Yedi yaş kız hasta, sağ göz etrafında ve alında veziküler döküntü ve ağrı şikayetiyle başvurdu. Öyküsünden, yaklaşık 3 ay önce multikistik renal displazi sebebiyle renal transplant yapıldığı, üç aydır takrolimus ve mikofenolat mofetil kullandığı öğrenildi. Fizik muayenesinde, sağ göz etrafında ve frontoparietal bölgede yaygın ağrılı ve akıntılı, dermatom boyunca uzanan veziküler döküntü mevcuttu. Laboratuvar tetkiklerinde, hb 9,9 g/dl, lökosit 11000 mm3, trombosit 296000, C-reaktif protein 0,8 mg/L, üre 10,3 mg/dl, kreatinin 1,5 mg/dl olarak saptandı. Hastada zona zoster enfeksiyonu düşünüldü. İmmünsüprese tedavi kullanan hastaya, sistemik asiklovirtedavisi başlandı. Gözdeağrı ve kızarıklık şikyati olan hasta Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ile konsulte edildi. Keratit bulgusu saptanmayan hastaya sunni göz yaşı ve moksifloksasin içeren göz damlası başlandı. Karaciğer ve böbrek fonksiyonları aralıklı olarak kontrol edilen hastanın, kreatinin değerlerinde artış olması üzerine asiklovir dozu böbrek fonksiyonlarına göre azaltıldı. İnravenöz hidrasyon desteği başlandı. Kreatinin seviyesi kademeli olarak geriledi. Takipde ağrı şikayeti gerileyen ve tüm lezyonları kurutlanan hasta, oral asiklovir tedavisi önerilerek taburcu edildi.

Sonuç: Zona zoster , arka kök gangliyonlarında latent olarak kalan varisella zoster virüsünün reaktivasyonuyla oluşmaktadır. Genellikle benign seyirli olup, immün sistemi baskılanmış hastalarda ağır seyirli olabilmektedir. Özellikle immünsüprese tedavi alan hastalarda zona zosterin seyrine dikkat edilmeli ve sistemik tedavide kullanılan antiviral ilaçların yan etkileri yakından takip edilmelidir.