Persea Americana Mill. Nutritional And Medical Value Of (Avocado)"


Çatak E., Atalay A.

2. INTERNATIONAL SCIENCES AND INNOVATION CONGRESS, Ankara, Türkiye, 22 - 23 Mayıs 2021

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Persea americana Mill. (avokado), Lauraceae (Defnegiller) familyasına ait, genellikle olgunformu 8-10 metre boyunda olmasına karşın, 20-25 metreye kadar uzayabilen subtropikal birağaçtır. Meyvesinin sahip olduğu yüksek besin değerine ilaveten, meyve ve tohumununantioksidan ve antikanser etkinlikleri; ona tüm dünyada giderek artan bir popülaritekazandırmıştır. Harika bir enerji kaynağı olmasının yanında, içerdiği yağların dörtte üçünün(özellikle oleik asit) kandaki kolesterol değerini düşürücü etkileri nedeniyle, diyetisyenlerinve beslenme uzmanlarının özellikle tavsiye ettiği bir “foksiyonel gıda” olarak kabulgörmektedir.

Avakodo meyvesinin kendine has aroma ve tadını aldığı yağları, kalp hastalıklarına nedenolan LDH kolesterol seviyesini azaltma etkisine sahiptir. Lipid ihtiva etmesinin yanında, diğermeyvelerin iki katı kadar protein içermesi, antioksidant etkiye sahip A, B, C ve E vitaminlerive glutathion, lutein, kriptoksantin, karoten gibi doğal antioksidanlar bakımından zenginolması dikkat çekicidir. Fosfot, demir, çinko, mağnezyum ve potasyum gibi inorganikelementleri içermesi ve düşük şeker içeriği ile günlük beslenme diyetinin çok önemli birparçası olmaya adaydır. D'Ambrosio vd, 2011 ’e göre avakado içeriği, bazı kanser hücrehatlarında kanser gelişimini geciktirebilmektedir. Başka bir çalışmada, avakadonun özellikletohumunun lipid özütünün, dikkate değer ölçüde antioksidan, antiinflamatuar ve antikanseretkiler sergilediği vurgulanmıştır. Avakado ayrıca, gaz giderici ve öksürük kesici olarak;karaciğer tıkanıklığını tedavi etmede, adet düzenlemede ve gut hastalığına neden olabilenyüksek ürik asit seviyesini düşürmede; tohumunun öğütülerek kullanımıyla uyuz, cerahatliyaralar ve kepek gibi cilt rahatsızlıklarının tedavilerinde de kullanıldığına dair pek çokbilimsel çalışma ve bulgu mevcuttur.

Persea americana Mill. (avocado) is a subtropical tree belonging to the Lauraceae (Laurel)family, although its generally mature form is 8-10 meters tall, but can grow up to 20-25meters. In addition to the high nutritional value of the fruit, the antioxidant and anticanceractivities of the fruit and its seed; it has gained increasing popularity all over the world. Inaddition to being a great source of energy, it is accepted as a ‘’functional food’’ especiallyrecommended by dieticians and nutritionists, due to the effects of lowering the cholesterolvalue of three-fourths of the fats (especially oleic acid) it contains.Avakodo fruit’s unique aroma and taste have the oil, which has the effect of reducing the LDHcholesterol level that causes heart diseases. It is noteworthy that besides containing lipid, itcontains twice as much protein as other fruits, is rich in vitamins A, B, C and E withantioxidant effects and natural antioxidants such as glutathione, lutein, cryptoxanthin,carotene. It contains inorganic elements such as phosphorus, iron, zinc, magnesium andpotassium and with its low sugar content, it is a candidate to be a very important part of thedaily nutrition diet. According to D’Ambrosio et al. 2011, avocado content may delay thedevelopment of cancer in some cancer cell lines. In another study, it was emphasized that thelipid extract of avocado, especially the seed, exhibited remarkable antioxidant, anti-inflammatory and anticancer effects. Avocados can also be used as a carminative and coughsuppressant; treating liver congestion, regulating menstruation and lowering high uric acidlevels that can cause gout There are many scientific studies and findings showing that its seedis used in the treatment of skin diseases such as scabies, purulent wounds and dandruff.