Femoral ve Safen Sinir Tuzak Nöropatisi


Atalay E.

Sporcularda Periferik Sinir Yaralanmaları ve Tuzak NöropatileriFemoral and Saphenous Nerve Entrapment Neuropathy, Şenışık Seçkin, Editör, Türkiye Klinikleri, Ankara, ss.70-74, 2019

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2019
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.70-74
  • Editörler: Şenışık Seçkin, Editör
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET
Tuzak nöropatileri, sporcularda alt ekstremite ağrısının potansiyel sebeplerindendir. Tanıda gecikme yaşanması, semptomların kötüleşmesine, atletik performansın azalmasına, yarışma kaybına ve spora geri dönüşte gecikmeye neden olabilmektedir. Femoral siniri tuzak nöropatisi olan hastaların temel klinik özelliği, kuadriseps kas zayıflığı ve uyluk anterior ve mediyalinde ve safen sinirinin duyusal inervasyon alanlarında uyuşukluk ve parestezidir. Safen sinir tuzak nöropatisinin klinik prezentasyonu medial alt bacakta minimal duyusal kayıptan, şiddetli nöropatik ağrıya kadar değişebilir. Fizik muayene, provokatif test ve Tinel belirtisinde pozitiflik gibi, periferik bir sinir dağılımında anormal bir nörolojik muayene sonucu ortaya çıkarabilir. Elektrodiagnostik çalışmalar, radyografiler, manyetik rezonans görüntüleme çalışmaları ve ultrasonografik değerlendirmeler tanıya yardımcı olabilir. Femoral ve safen sinir tuzak nöropatileri genellikle ağrı kesici ilaçlar, sinir blokajı ve rehabilitasyon gibi konservatif yöntemlerle tedavi edilir. Konservatif tedavi, sinir sıkışması ile ilişkili semptomları hafifletmede etkisiz olduğunda, nöroliz veya nörektomi gibi cerrahi tedaviler düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler: Sporcular; femoral nöropati; sinir tuzaklanmaları

ABSTRACT
Nerve entrapments are a potential cause of lower extremity pain in athletes. A delay in diagnosis can lead to worsening of symptoms, inferior athletic performance, missed competition, and delayed return to sport. The main clinical feature of patients with femoral nevre entrapment is quadriceps muscle weakness and numbness and paresthesias in the anterior thigh and areas supplied by the saphenous nevre. Clinical presentation of saphenous neuropathy may range from minimal sensory loss in the medial lower leg to severe neuropathic pain. The physical examination may reveal an abnormal neurologic examination finding in the distribution of a peripheral nerve, positive nerve provocative testing, and positive Tinel sign over the area of entrapment. Electrodiagnostic studies, radiographs, magnetic resonance imaging studies, and ultrasonographic evaluation may asist with the diagnosis. Femoral and saphenous nerve entrapments are usually treated with conservative methods, including pain management medications, nerve blocks, and rehabilitation. When conservative treatment is ineffective at relieving symptoms associated with nerve entrapment, surgical treatments with neurolysis or neurectomy may be considered.

Keywords: Athletes; femoral neuropathy; nerve entrapments