RETİNA DEKOLMANI İLE BİRLİKTE KOROİDAL MALİGN MELANOM OLGUSU


Topak A., Şaylısoy S., Toprak U., Sarıay B., Arslan H.

TÜRK MANYETİK REZONANS DERNEĞİ 26. YILLIK BİLİMSEL TOPLANTISI, Ankara, Türkiye, 26 - 28 Mayıs 2022, ss.233-234

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.233-234
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ

 

Koroidal melanom erişkinlerde en sık görülen intraoküler malignitedir. Melanosit üreten pigment epiteli, gözdeki melanomun kaynağıdır1. Melanomlar genellikle altıncı dekatta ortaya çıkma eğilimindedir ve insidansı yaşla birlikte artar2. Biz 48 yaşında bir kadın hastadaki koroidal malign melanom vakasının görüntüleme bulgularını sunmayı amaçladık.

 

OLGU SUNUMU

 

48 yaşında kadın hasta 2 aydır olan baş ağrısı, sağ göz ağrısı, sağ gözde görmede azalma ve ışık çakması (fotopsi) şikayetleri ile göz hastalıkları polikliniğine başvurdu. Göz muayenesinde retina dekolmanı tespit edilen hasta tetkik ve tedavi amacı ile yatırıldı. Orbita Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve sonrasında orbita Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) istemleri ile kliniğimize yönlendirildi. Orbita BT’sinde glob posteriorunda koroidal yerleşimli hiperdens kitle lezyonu ile birlikte eşlik eden retina dekolmanı izlendi (resim 1). Orbita MRG’sinde de T1AG’de hiperintens, T2AG’de hipointens sinyal özelliği gösteren, DAG’de difüzyon kısıtlayan, kontrastlı görüntülerde patolojik kontrastlanması izlenen koroidal kitle lezyonu ile birlikte retina dekolmanı izlendi (resim 2, 3 ve 4). Lezyon boyutu en kalın yerinde 7,5 mm ve en geniş yerinde (eğrisel ölçüm ile) 30 mm ölçüldü. Ektraoküler uzanım ve siliyer cisim tutulumu saptanmadı (T4a). PET-CT’de primer kitle dışında patolojik FDG tutulumu saptanmayan hastaya Evre 3A koroidal malign melanom ön tanısı ile göz hastalıkları tarafından operasyon planlandı.

 

TARTIŞMA

 

Uvea; iris, siliyer cisim ve koroidden oluşur. Koroidal melanomlar, iris ve siliyer cisim melanomlarına kıyasla daha sık görülür1. Uveal melanomlar en çok 70 yaşından sonra ortaya çıkar, ancak her yaşta görülebilir. Adölesanlarda, çocuklarda ve nadiren yenidoğanlarda bile ortaya çıkabilir2.

 

Klinik olarak koroidal melanom hastaları genellikle görme bulanıklığı ile başvurur. Tümör nekrozu veya kanama olması durumunda hastalar floaters (sinek uçuşması) ve fotopsi (ışık çakması) ile başvurabilir. Tümörün siliyer sinirlere basısı veya akut açı kapanması glokomu nedeniyle şiddetli ağrı oluşabilir. Koroid tabakası lenfatiklerden yoksundur, bu nedenle koroid melanomlarının çoğu hematojen yolla en sık karaciğere metastaz yapar3.

 

İris melanomları en iyi prognoza sahipken siliyer cisim melanomları en kötü prognoza sahiptir. Uveal melanom prognozu tümör derinliğine, genişliğine, ektraoküler yayılıma, nodal ve uzak metastaza göre değişir4.

 

Radyolojik olarak BT’de genellikle hiperdens olarak görünür. MRG’de T1AG’de melanin ve hemorajik içeriğe bağlı hiperintens, T2AG’de hafif hipointens olarak izlenir. Kontrastlı görüntülerde patolojik kontrastlanma saptanır. Eşlik eden retina dekolmanı ve subretinal hemorajik sıvı görülebilir5. Tümör boyutu, ektraoküler uzanım, ön kamara ve siliyer cisim tutulumu; evreleme ve prognozu etkileyeceği için raporlamada bunlardan bahsetmek önemlidir. Cilt melanomundan farklı olarak uveal malign melanomda tümör genişliği de evreleme ve prognozda etkilidir6.

 

SONUÇ

 

Malign melanom erişkinlerde en sık görülen intraoküler malign tümördür. Radyoloğun bu tümörün görüntüleme özelliklerini ve tümör yaygınlığını değerlendirirken nelere dikkat edeceğini bilmesi önemlidir.