Obez ve Normal Kilolu Santral Erken Puberte Olgularında Makorin Ring Finger Protein 3 Seviyelerinin Karşılaştırılması


Eren S. E., Şimşek E., Mutlu F.

65. Türkiye Milli Pediatri Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 07 Kasım 2021, ss.43

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.43
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ

Obez ve normal kilolu santral erken puberte olgularında Makorin Ring Finger Protein 3 (MKRN3) seviyelerinin karşılaştırılarak, erken puberte olgularında obezite ile MKRN3 arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.

GEREÇ VE YÖNTEM

Çalışmamız tek merkezli, prospektif bir çalışmadır. Yaşları altı ile on yıl arasında değişen, santral erken puberte (SEP) olguları ve benzer yaş grubunda sağlıklı prepubertal kontrol grubu dahil edildi. Çalışma grupları hem erken puberte olgularında hem de kontrol grubunda obezite olup olmamasına göre ikiye ayrıldı.

Erken puberte tanısı 8 yaşından önce puberte bulguları başlaması, 10 yaşından önce menarş olması, kemik yaşının kronolojik yaştan +2 SD ileri olması, bazal LH ≥ 1 mIU/mL veya LHRH testinde pik LH ≥ 5 mIU/mL olması, izlemde hızlı pubertal ilerleme olması, obstetrik ultrasonografide uterus uzun çapının ≥ 35 mm ve over hacminin ≥ 2 ml olması ile konuldu.

Çalışmaya dahil edilen olguların antropometrik ölçümleri, SEP grubunda başvuru şikayeti ve aile öyküleri kaydedildi. Puberte evrelemesinde Tanner evreleme sistemi kullanıldı. Erken puberte düşünülen olgularda obstetrik ultrasonografi yapıldı. Laboratuvar çalışma parametresi olarak gonadotropinler (FSH, LH), estrodiol (E2) ve MKRN3 serum düzeyi çalışıldı. MKRN3 serum seviyeleri; SEP normal kilolu, SEP obez, kontrol normal kilolu ve kontrol obez olmak üzere 4 ayrı grup olarak karşılaştırıldı.

Çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir. Proje Numarası: TTU-2021-1630

BULGULAR

Santral erken puberte grubunda 92 hasta, prepubertal kontrol grubunda 86 hasta olmak üzere 178 olgu mevcuttu. Çalışmaya dahil edilen olguların antropometrik ölçümleri, takvim yaşı, kemik yaşı ve boy yaşları tablo 1’de özetlendi. Gruplar arasında puberte evreleri, hormonal değerlendirmesi ve MKRN3 seviyelerinin karşılaştırılması tablo 2’de özetlendi.

Karşılaştırma sonucu SEP obez ve SEP normal kilolu gruplar arasında, SEP obez ve kontrol obez grupları arasında, SEP obez ve kontrol normal kilolu gruplar arasında MKRN3 seviyeleri arasında istatistiksel anlamlı farklılıklar saptandı (sırasıyla p=0.02, p<0.001, p=0.03). SEP normal kilolu ile kontrol normal kilolu gruplar arasında ve SEP normal kilolu ile kontrol obez grubu arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulunmadı. MKRN3 seviyesi ile VKİ arasında negatif korelasyon bulundu.

SONUÇLAR 

Obez çocuklarda erken pubertenin obez olmayan çocuklara göre daha sık görüldüğü, bunun nedeni olarak da yağ dokusunda sentezlenen östrojenin önemli katkısı olduğu bilinmektedir. MKRN3’ün obezite ile erken puberte arasında bir ilişkisinin olup olmadığı konusunda literatürdeki bilgiler kısıtlıdır. Çalışmamızda obezite ile erken puberte arasında MKRN3 seviyesinin ilişkisi araştırıldı. Obez olgularda MKRN3 seviyesinin obez olmayanlara göre daha hızlı düşüşü puberteyi tetikleyen önemli bir faktör olarak tespit edildi.