2. Cerrahpaşa Pediatri Günleri, İstanbul, Türkiye, 22 Eylül 2022, cilt.1, sa.29, ss.151-152
Giriş: Preseptal ve orbital selülitler çocuklarda erişkinlere göre daha sık görülebilen önemli bir klinik durumdur. Enfeksiyonlar, orbitaya komşu dokularda, sinüslerde ve nazofarenksteki patojenlerin bölgesel yayılımı, travma, cerrahi girişim, hematojen yol ile ya da diş enfeksiyonu sonucu gelişebilir. Görme kaybı ve yaşamı tehdit eden komplikasyonları olabileceği için tanı ve tedavisi önemlidir.
Materyal-Metod: Çalışmaya Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Enfeksiyon Servisinde Ocak 2020-Aralık 2021 tarihleri arasında, preseptal/orbital selülit sebebiyle takip edilen, 1 ay-18 yaş arası çocuk hastalar dahil edildi. Olguların epidemiyolojik ve klinik özellikleri, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 19 olgunun 7’si (%36,8) kız, 12’si (%63,2) erkek olup yaş ortalamaları 5,7 (2ay-17 yıl) yıldı. Olguların 17’sinde (%89.5) preseptal selülit, 2’sinde (%10.5) orbital selülit saptandı. Olguların tamamında, başvuru anında yüzde ve göz etrafında şişlik mevcut olup, %69’unda ateş yüksekliği, %10,5’inde ise göz hareketlerinde kısıtlılık mevcuttu. Olguların %49’unda önceside üst solunum yolu enfeksiyonu ve akut sinüzit, %26,3’ünde diş çürüğü, %5,2’sinde kafa travması öyküsü mevcuttu. Radyolojik görüntüleme yapılan olguların dördünde paranazal sinüzit, ikisinde orbital abse, ikisinde derin boyun absesi saptandı. Abse formasyonu saptanan hastalardan 2’sine (%10.5) cerrahi drenaj işlemi uygulanırken, travma öyküsü olan bir hastaya debridman yapıldı. Drenaj yapılan iki hastadan alınan örneklerde Streptococuus viridans ve Streptococuus intermedius ürediği gözlendi. Tüm hastalara paranteral antibiyotik tedavisi verilirken; 14’üne (%79) ampisilin-sulbaktam, 2‘sine (%10.5) seftriakson, 2‘sine (%10.5) vankomisin ve klindamisin tedavisi uygulandı. Bir hastada havuz-denize girme öyküsü ve yaygın veziküler döküntü olması üzerine ampisilin-sulbaktam tedavisine asiklovir eklendi. Ortalama yatış süresi 9(2-15) gündü. Bir olguda komplikasyon olarak propitozis gelişti.
Sonuç: Preseptal ve orbital selülitler özellikle çocukluk çağında, sıklıkla tedavi edilmemiş ya
da geç tedavi edilmiş, paranazal sinüs enfeksiyonları ve oral kavite enfeksiyonları
sonrasında meydana gelir. Göz hareketlerinde azalma ve propitozis ve ciddi nörolojik
komplikasyonalara sebep olur. Bu sebeple bu hastalara erken tanı konarak, uygun
tedavinin başlanması ile bu tür komplikasyonların önüne geçecektir