Intramusküler Korteksin Enjeksiyonuna Bağlı Gelişen Pediatrik Apse Olgusu


Yolcu K. C., Kara Y., Kızıl M. C., Kılıç Ö., Acu B., İlhan H., ...Daha Fazla

56. TÜRK PEDİATRİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 17 - 21 Ekim 2021, cilt.1, sa.139, ss.235

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.235
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Periferal cilt ve cilt altı apseleri çocukluk çağında sık olarak görülmektedir. Postenjeksiyon apse, enjeksiyon sonrasında ortaya çıkan cilt, cilt altı apselerin çeşitlerinden biridir. Cortexin hayvan beyni kökenli peptid hidrolizat türevi bir ilaç olup, birçok nörolojik hastalıkta kullanılmaktadır. Burada Cortexin enjeksiyonu sonrası apse gelişen bir olgu sunulmuştur.

Olgu sunumu: Beş yaşında kız hasta, atipik otizm sebebiyle takipli olan hasta sol uylukta şişlik, kızarıklık, ısı artışı ile başvurdu. Öyküsünden, yaklaşık 1 hafta önce çocuk psikiyatrisi önerisiyle, intramusküler Cortexin enjeksiyonu yapıldığı öğrenildi. Enjeksiyon sonrası, sol uylukta, şişlik ve kızarıklık olduğu ve giderek arttığı öğrenildi. Fizik muayenesinde, sol uyluk lateral yüzünde yaklaşık 5x5 cm şişlik, kızarıklık ve ısı artışı mevcuttu. Laboratuvar değerlerinde tam kan sayımı, akut faz reaktanları ve biyokimyasal parametreleri normal aralıktaydı. Yüzeyel ultrasonografide sol uyluk lateralinde, 5x5 cm boyutunda  septasyonlar içeren heterojen görünümlü apse ile uyumlu lezyon izlendi. Çocuk cerrahi ve girişimsel radyoloji ile konsülte edildi. Hastaya ultrasonografi eşliğinde perkutan apse drenajı yapıldı. Apse materyalinden gönderilen kültür sonucunda Metisilin Dirençli Staphylococcus Aureus üremesi saptanan hastanın tedavisi Targocid olarak değiştirildi. Takibinde şişlik şikayetinin tekrar artması üzerine,tekrar apse drenajı yapıldı. İkinci drenaj sonrası şişlik şikayeti gerileyen hastanın kontrol ultrasonografisinde apse boyutlarında küçülme olduğu görüldü. Targocid tedavisi yedi güne tamamlan, sol uyluktaki şişliği tamamen gerileyen hasta, oral Bactrim tedavisi önerilerek taburcu edildi.

Sonuç: İntramusküler enjeksiyon sonrası apseler, çocukluk çağında sık görülen yumuşak doku enfeksiyonlarıdır. Korteksin ise günümüzde birçok nörolojik hastalıkta kullanılan hayvan beyni kökenli bir polipeptittir. İntramusküler enjeksiyon sırasında, cilt dezenfeksiyonuna dikkat edilmeli, özellikle korteksin gibi hayvan protein deriveleri içeren ilaçlar kullanılırken daha da dikkatli olunmalıdır.