Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği 26. Ulusal Kongresi, İzmir, Türkiye, 17 - 18 Eylül 2020, ss.39
Atan kalpte koroner arter bypass cerrahisi sonuçlarımız
Dilek Çetinkaya1 , Tuğba Özyut1 , Cengiz Ovalı2 , Sadettin Dernek2
1Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı
2Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı
Giriş :
Kalp cerrahisinde koroner bypass greftleme için off-pump uygulamaları özellikle EUROSKORU düşük olan hastalar için tercih edilmektedir. Ancak ekstrakorporeal dolaşımın kullanılmaması postoperatif komplikasyon oranında azalma, erken taburculuk gibi bir çok avantajı getirmektedir. Bu avantajlar göz önüne alındığında atan kalpte bypass cerrahisinin sadece riski yüksek hastada değil cerrahi uygulamanın imkan verdiği tüm hastalarda da uygulanabileceği gündeme gelmektedir.
Amaç :
Bu çalışmada kliniğimizde atan kalpte uygulanan koroner bypass sonuçlarını sunmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem :
Bu çalışmada Haziran 2017- Haziran 2019 tarihleri arasında atan kalpte koroner bypass uygulanan hastaların dosyaları geriye dönük incelendi. Demografik veriler, komplikasyon oranı, yoğun bakım kalış süresi, hastanede kalış süresi kayıt edildi. Verilerin analizi: SPSS 21 paket programı ile Shapiro Wilk, Friedman’s testi ve Spearman korelasyon katsayıları kullanıldı. İstatiksel önemlilik için p<0,05 değeri kriter kabul edildi.
Bulgular :
Toplam 278 koroner bypass uygulanan hastadan 70 ine atan kalpte koroner bypass uygulanmıştı ve bu hastalardan verilerine ulaşılan 68 tanesi çalışmaya dahil edildi. Hastaların 18 tanesi kadın, 50 tanesi erkekti. Yaş ortalaması 63.6±10.5 ve Ejeksiyon fraksiyon (EF) 50.3±10.8 di. Hastalardan 16 tanesine tek, 43 tanesine iki ve 9 tanesine 3 damar greft uygulaması yapıldı. EF değeri düşük olan 2 hastanın hayatını kaybettiği görüldü. Yoğun bakımda kalış süresi 2.66±0.9 ve hastanede yatış süresi 8.4±3.46 gün olarak saptandı.
Tartışma /Sonuç : Atan kalpte kardiyak bypass uygulaması anestezist için bir pek çok zorluğu beraberinde getirse de iyi hasta hazırlığı ve dikkatli bir yönetimle on-pump’a göre daha iyi sonuçlar alınmaktadır.
Kaynakça :
1. Peterson ED, Mark DB. Off-pump bypass surgery--ready for the big dance? JAMA. 2004 Apr 21;291(15):1897- 9.
2. Chaudhry UA, Rao C, Harling L, Athanasiou T. Does off-pump coronary artery bypass graft surgery have a
beneficial effect on long-term mortality and morbidity compared with on-pump coronary artery bypass graft
surgery? Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2014 Jul;19(1):149-59