Alkalin Bir Göl Olan Salda Gölü’nün Mikrofungus Çeşitliliği


İlhan S., İrdem E., Topyıldız Ö.

3rd International Eurasian Mycology Congress, Van, Türkiye, 7 - 09 Eylül 2022, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Salda Gölü, dünyadaki ender alkali göllerden biridir. Ortalama pH 9.1 olan magnezyum açısından zengin bir göldür. Bu çalışmada, ekstrem bir ortam olarak Salda Gölü'nün mikrofungus çeşitliliğinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Salda Gölü havzasından bir su örneği ve dört toprak örneği ile çalışılmıştır. Su ve toprak örneklerinden mikrofungus izolasyonu için sırasıyla membran filtrasyon yöntemi ve toprak seyreltme yöntemi kullanılmıştır. İzolasyon için tuz ilavesi ve göl suyu ile hazırlanan DRBC agar plakaları kullanıldı.

Toprak örneklerinde 20-400 CFU/g kuru toprak arasında değişen mikromantarlar sayılırken, su örneklerinde ortalama 18 CFU/100 ml mikrofungus sayılmıştır. Saflaştırma adımlarından sonra elde edilen toplam 43 izolat konvansiyonel yöntemler kullanılarak tanımlandı. İzolatların morfolojiye dayalı klasik tanımlamaları sonucunda Acremonium, Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Curvularia, Fusarium, Metarhizium, Penicillium ve Stachybotrytis cinslerine ait oldukları belirlendi. Ayrıca izolatların pH tolerans aralıkları belirlendi. Çoğu izolatın geniş bir pH aralığında büyüdüğü bulundu.

Bu alkalotolerant/alkalofilik izolatlar, ekstrem koşullarda yaşamı aydınlatmak için model organizmalar olarak kullanılabilir ve hatta dünya dışı yaşam hakkında değerli bilgiler sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: alkalifilik, alkali tolerans, pH toleransı, mantar çeşitliliği

Salda Lake is one of the rare alkaline lakes in the World. It is a magnesium-rich lake with an average pH of 9.1. In this study, it is aimed to illuminate the microfungi diversity of Salda Lake as an extreme environment. It was studied with one water sample and four soil samples from the Salda Lake basin. Membrane filtration method and soil dilution method were used for microfungi isolation from water and soil samples, respectively. DRBC agar plates prepared with salt addition and lake water were used for isolation.

While microfungi varying between 20-400 CFU/g dry soil were counted in soil samples, an average of 18 CFU/100 ml microfungi were counted in water samples. After purification steps, totally 43 isolates obtained were identified by using conventional methods. As a result of the classical identification of the isolates based on morphology, it was determined that they belong to the genera Acremonium, Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Curvularia, Fusarium, Metarhizium, Penicillium and Stachybotrytis. In addition, the pH tolerance ranges of the isolates were determined. Most isolates were found to grow over a wide pH range.

These alkalotolerant/alkalophilic isolates can be used as model organisms to elucidate life in extreme conditions and may even provide valuable information about extraterrestrial life.

Keywords: alkaliphilic, alkalitolerant, pH tolerance, fungal diversity