Sekonder Cilt Enfeksiyonu ve Tüm Vücutta Yaygın Döküntü ile Başvuran Uyuz Olgusu


Dalokay N., Suskun C., Kızıl M. C., Kara Y., Kılıç Ö., Kaya Erdoğan H., ...Daha Fazla

14. Ulusal Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ve Bağışıklama Kongresi, 8 - 14 Haziran 2021, cilt.1, sa.79, ss.162

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Sayfa Sayıları: ss.162
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Skabiyez (uyuz), zorunlu insan paraziti olan Sarcoptes hominis'in neden olduğu kaşıntılı deri hastalığıdır. Dünyada yaygın görülen en kaşıntılı dermatozlardan olan uyuz, özellikle geceleri şiddetlenen kaşıntı yanında polimorfik döküntü ve süperenfeksiyonlarla karakterize bir klinik tablodur. Dünya çapında yıllık yaklaşık 300 milyon vaka olduğu tahmin edilmektedir. Etkenin saptanmasındaki zorluktan ve atipik klinik prezentasyondan kaynaklanan tanı güçlükleri olabilmektedir. Burada, sık karşılaşılan ancak sık atlanan uyuz hastalığının süperenfeksiyona bağlı yaygın, komplike döküntülerle başvurabileceğini dikkat çekmeyi amaçladık.

Olgu: On yedi yaşında erkek hasta, tüm vücutta kaşıntılı döküntü ve bacaklarda üzeri kurutlu, akıntılı, kızarık yaralar ile başvurdu. Öyküsünden şikayetlerinin 1 aydır olduğu, kaşıntının artarak tüm vücuda yayıldığı, kaşıntıyla birlikte ayaklarda yaralar oluştuğu öğrenildi. Hastanın kardeşlerinde de benzer şikayetlerinin olduğu ve hijyen koşullarının uygun olmadığı öğrenildi. Fizik muayenesinde bilateral bacak dorsalinde sarı akıntılı, kurutlu, etrafı şiş ve kızarık lezyonlar, sağ bacakta sola göre çap farkı ve ısı artışı, gövdede, kollarda ve sırtta kaşıntılı ragatlar mevcut. Tetkiklerinde Hb 14,2 g/dL, lökosit 13170/mm3 ( nötrofil/9220 mm3, lenfosit 3200/mm3 ) trombosit 232000/mm3, C-reaktif protein 56 mg/L olarak sonuçlandı. Hastada yaygın kaşıntılı lezyonlar olması, bacaklarda yumuşak doku enfeksiyonu ile uyumlu görünüm olması üzerine Dermatoloji anabilim dalı ile konsulte edildi. Yapılan dermoskopik muayenesinde scabies (uyuz), kaşıntıya bağlı selülit ve yumuşak doku enfeksiyonu olarak değerlendirildi. Hastaya permetrin ve amoksisilin-klavunat tedavisi başlandı, hijyen önerilerinde bulunuldu. Tedavi sonrası kaşıntıların ve lezyonların gerilediği görüldü.

Sonuç: Uyuzun tanısı çoğunlukla tipik döküntü ve ailese öyküsü ile koyulmaktadır. Diğer aile üyelerinde de kaşıntı ve benzer bir döküntü varlığı da tanı için genellikle yardımcı olur. Uyuz hastalığı her ne kadar sık görülse de atipik prezentasyon ve mikrobiyolojik tanının güç olması sebebiyle sık atlanabilmektedir. Şiddetli kaşıntıya bağlı sekonder bakteriyel cilt enfeksiyonlarına da yol açmaktadır. Kaşıntılı döküntü ile başvuran hastlarda mutlaka aile öyküsü de sorgulanmalı, uyuz hastalığının atipik klinik bulgulara ve sekonder cilt enfeksiyonlarına yol açabileceği akılda tutulmalıdır. Anahtar Kelimeler: dermatit, skabiyez, selülit, uyuz