Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Girişimcilik: Küresel Girişimcilik Monitörü (GEM) Kadın Girişimciliği Raporu'ndan Çıkarımlar


Creative Commons License

Kılıç E., Dura Y. C.

10th International EMI Entrepreneurship & Social Sciences Congress, Dambovita, Romanya, 10 - 13 Eylül 2024, ss.230-231, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Dambovita
  • Basıldığı Ülke: Romanya
  • Sayfa Sayıları: ss.230-231
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sürdürülebilir kalkınma için atılması gereken adımlar ve bu doğrultudaki amaçları 17 başlık altında sunan Birleşmiş Milletler 2030 Gündemi'ndeki amaçlardan biri kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesinin önündeki tüm yasal, sosyal ve ekonomik engellerin kaldırılarak toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin azaltılmasıdır. Belgede, bu başlık altında sağlanacak ilerlemelerin diğer sürdürülebilir kalkınma amaçlarındaki ilerlemeler açısından önemli olduğu vurgulanmaktadır. Kadın girişimciliği, hem ekonomik hem de sosyal olarak kadının güçlendirilmesi açısından öneme sahip olmakla birlikte, kadın girişimciliğine ilişkin değerlendirmeler ve uluslararası karşılaştırmalar yapılabilmesine imkân sağlayacak şekilde ulusal düzeyde toplanan ve sunulan istatistikler sınırlıdır. Küresel Girişimcilik Monitörü (GEM), 2001 yılından bu yana Yetişkin Nüfus Araştırması ile toplanan verileri kullanarak, ulusal düzeyde 15 gösterge aracılığıyla girişimci davranış ve tutumlarını ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu göstergelerden ikisi (kadın/erkek toplam erken aşama girişimcilik faaliyeti (TEA) ve kadın/erkek fırsata dayalı TEA) toplumsal cinsiyet eşitliği göstergeleri başlığı altında sınıflandırılmaktadır. Oysa sürdürülebilir kalkınma açısından daha gerçekçi bir tabloya ulaşabilmek için, toplumsal cinsiyet eşitliğini girişimcilik çerçevesinde değerlendirirken geniş bir perspektiften bakmak gerekmektedir. Farklı ülkelerdeki kadın girişimciliği ile ilgili daha detaylı veri ya da bilgilere ise ancak GEM tarafından 2007 yılından beri hazırlanan kadın girişimciliği raporlarından ulaşılabilmektedir. Bu çalışmada, sürdürülebilir kalkınmaya etkileri açısından toplumsal cinsiyet eşit(siz)liği ve girişimciliğin değerlendirilmesiyle elde edilen çıkarımlar, GEM 2022/23 Kadın Girişimciliği Raporu'nda sunulan verilerden ve bu rapordaki bilgilerden hareketle ortaya konulmaya çalışılacaktır.

One of the goals of the United Nations 2030 Agenda, which presents the steps to be taken for sustainable development and the goals in this direction under 17 headings, is to reduce gender inequalities by removing all legal, social and economic obstacles to the empowerment of women and girls. This document emphasizes that the progress to be made under this heading is important for the progress in other sustainable development goals. Although women's entrepreneurship is important for the empowerment of women both economically and socially, statistics collected and presented at the national level to enable evaluations and international comparisons regarding women's entrepreneurship are limited. Global Entrepreneurship Monitor (GEM) has been trying to reveal entrepreneurial behavior and attitudes through 15 indicators at the national level, using data collected by the Adult Population Survey since 2001. Two of these indicators (female/male total early-stage entrepreneurial activity (TEA) and female/male opportunity-driven TEA) are classified under the title of gender equity indicators. However, in order to reach a more realistic picture in terms of sustainable development, it is necessary to look at gender equality from a broad perspective when evaluating it within the framework of entrepreneurship. More detailed data or information about women entrepreneurship in different countries can only be accessed from the women entrepreneurship reports prepared by GEM since 2007. In this study, the inferences obtained by evaluating gender (in)equality and entrepreneurship in terms of their impact on sustainable development will be tried to be revealed based on the data presented in the GEM 2022/23 Women's Entrepreneurship Report and the information in this report.