Gebelik Dönemleri Bilişsel İşlev Değişiklikleri:Bir Literatür Derlemesi


Karakuş A., Gürsoy E.

15. Uluslararası Tıp ve Sağlık Bilimleri Araştırmaları Kongresi, Ankara, Türkiye, 23 - 24 Mart 2024, cilt.1, sa.1, ss.34-39

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.34-39
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Giriş: Gebelik süreci gebelik, doğum ve doğum sonrası ilk bir yılı kapsayan; hem anne hem bebek açısından gelişimsel bir dönem olup kadında bazı hormonal, fizyolojik ve psikolojik değişikliklere yol açmaktadır. Birbirini etkileyen birçok faktörün olduğu bu değişiklik sürecinde kadının tam iyilik halini sürdürememesi ve yaşanan değişikliklere uyum sağlayamaması kadının yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu derleme çalışmasının amacı gebelik dönemlerine göre bilişsel işlev değişiklikleri ve etkileyen faktörlerin incelenmesidir.

Yöntem: Bu çalışma bir literatür derlemesidir. Pubmed, Cochrane, Scopus, Google Akademik, YÖK Tez ve Uluslararası Tez veri tabanlarından “gebelik ve nörokognitif” “gebelikte bilişsel işlev” “postpartum bilişsel işlev değişiklikleri” anahtar kelimeleriyle Türkçe ve İngilizce taramalar yapılmıştır.

Bulgular: Kadınların gebelik süreci boyunca yaşadıkları hormonal dalgalanmaların birçok fizyolojik ve psikolojik değişikliklere sebep olduğu görülmektedir. Bu dönemde yaşanan hormonal dalgalanmalar sonucunda kadınların bilişsel işlevlerini sürdürmede güçlük çektiği ve bilişsel işlevlerde zayıflama yaşadıkları saptanmıştır. Literatürde gebelik döneminde kadınların bilişsel işlevlerinde yaşadıkları değişiklikler incelendiğinde; dikkat dağınıklığı, bellekte zayıflama, odaklanamama, konsantrasyon güçlüğü ve dalgınlık yaşadıkları belirtilmektedir. Yapılan bir nitel çalışmada kadınların gebelik döneminde yaşam kalitesini etkileyen faktörler incelenmiş ve kadınlar sözel olarak bellekte zayıflama yaşadıklarını ifade etmiştir. Kronik hastalık varlığı, depresyon, uyku düzeni, yorgunluk düzeyi, emzirme, ruh hali, kaygı ve sosyal destek gibi pek çok faktör gebelik sürecinde bilişsel işlevi etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Etkileyen bir başka faktör ise gebelik dönemi olup literatüre bakıldığında gebeliği ilk trimesterinde plazma hormonlarının bilişsel fonksiyonları etkileyecek kadar değişmediği fakat gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde değişen hormon seviyeleri ile bilişsel işlevlerde değişiklikler yaşandığı; doğum sonu erken dönemde ise dalgalanan hormon seviyelerinin bilişsel işlevleri değiştirdiği bulgularına ulaşılmıştır.

Sonuç: Kadın sağlığı hemşireleri kadın yaşamının her döneminde kadının tam iyilik halinde olması ve tam iyilik halinin korunmasından sorumlu sağlık profesyonelleridir. Bu sebeple kadın sağlığı hemşirelerinin kadının yaşamını olumlu veya olumsuz etkileyen tüm faktörleri bütüncül bir şekilde ele alması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Gebelik ve Nörokognitif, Gebelikte Bilişsel İşlev, Postpartum Bilişsel İşlev Değişiklikleri

ABSTRACT

Introduction: Pregnancy causes some hormonal, physiological and psychological changes in women. In this changing process, where many factors affect each other, the woman's inability to maintain her full well-being negatively affects the woman's quality of life. The aim of this review study is to examine cognitive function changes and affecting factors according to pregnancy periods.

Method: This study is a literature review. Searches were made in Turkish and English from Pubmed, Cochrane, Scopus, Google Scholar, YÖK Thesis and International Thesis databases with the keywords "pregnancy and neurocognitive", "cognitive function during pregnancy" and "postpartum cognitive function changes" .

Findings: It appears that the hormonal fluctuations experienced by women during pregnancy cause many physiological and psychological changes. It has been determined that women experience a weakening in their cognitive functions as a result of the hormonal fluctuations experienced during this period. When the changes experienced by women in their cognitive functions during pregnancy are examined in the literature; It is stated that they experience distraction, poor memory, inability to focus, difficulty in concentration and absent-mindedness. In the qualitative study, women verbally stated that they experienced a weakening of memory. Many factors such as pregnancy, presence of chronic disease, depression, sleep patterns, fatigue level, breastfeeding, mood and social support are among the factors that affect cognitive function during pregnancy. In the first trimester of pregnancy, plasma hormones do not change enough to affect cognitive functions, but changes occur with changing hormone levels in the second and third trimesters of pregnancy; It has been found that hormone levels in the early postpartum period change cognitive functions.

Conclusion: Women's health nurses need to address all factors affecting the life of the responsible woman in a holistic manner, in order for the woman to be in full well-being in every period of her life.

Keywords: Pregnancy and Neurocognition, Cognitive Function During Pregnancy, Postpartum Cognitive Function Changes