E7 Ülkelerinde Karbondioksit Emisyonu ile Yenilenebilir Enerji Tüketimi ve İktisadi Büyüme Arasındaki İlişkisinin İncelenmesi


ARSLAN GÜRDAL H.

Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, cilt.11, sa.2, ss.309-324, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Çevre kalitesinin sağlanması kapsamında yenilenebilir enerji tüketimine daha fazla önem verilmeye başlanmıştır. Özellikle gelişmiş ülkeler, karbon emisyonlarını azaltmak için bu konuda ekonomik ve politik yatırımlarına öncelik vermektedirler. Bu çalışmanın amacı gelişme hızının yüksek olduğu 7 ülke için karbondioksit emisyonları (CO2) ile yenilenebilir enerji tüketimi (REN) ve iktisadi büyüme (GDP) arasındaki etkileşimi incelemektir. Bu amaçla çalışmada panel veri yaklaşımı kullanılmıştır. Kullanılan yıllık veriler Türkiye, Rusya, Meksika Hindistan, Endonezya, Çin ve Brezilya için 1992-2021 dönemini kapsamaktadır. Öncelikle değişkenlerin yatay kesit bağımlılığı varlığını tespit etmek için Pesaran (2004) testiyle sınamaları yapılmıştır. Yatay kesit bağımlılığının varlığı tespit edilmesiyle CADF ikinci nesil birim kök testi ve Westerlund ikinci nesil panel eşbütünleşme testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, ele alınan değişkenlerin E7 ülkelerinde uzun dönemde birlikte hareket etmediklerini görülmüştür. Bu sonuçlara ek olarak Dumitrescu-Hurlin nedensellik analizi ile yenilenebilir enerji tüketiminden karbondioksit emisyonuna doğru tek yönlü bir ilişkinin varlığı ortaya koyulmuştur.
The aim of this study is to examine the interaction between renewable energy consumption (REN), economic growth (GDP) and carbon dioxide emissions (CO2) for 7 countries with high development rates. For this purpose, panel data approach was used in the study. The annual data used covers the period 1992-2021 for Brazil, China, Indonesia, India, Mexico, Russia and Turkey. First of all, the variables were tested with the Pesaran (2004) test to determine the existence of cross-sectional dependence. By detecting the presence of cross-sectional dependence, CADF second generation unit root test and Westerlund second generation panel cointegration test were used. The findings showed that the variables considered did not move together in the long term in the E7 countries. He then examined the causal relationship between the variables. Dumitrescu-Hurlin causality analysis revealed the existence of a one-way relationship only from renewable energy consumption to carbon dioxide emissions.