Ar-Ge Faaliyetleri ve İnovasyonun Teşvik Edilmesinde Bilim ve Teknoloji Politikalarının Önemi: Güney Kore, Finlandiya ve Türkiye İçin Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme


Creative Commons License

Birinci Y., Kılıç E.

8th International EMI Entrepreneurship & Social Sciences Congress, Aksaray, Türkiye, 17 - 19 Kasım 2022, ss.58-59, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aksaray
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.58-59
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ekonomik büyüme ve kalkınma sürecinin sürdürülebilir bir nitelik kazanabilmesi ve küreselleşme hareketleriyle uluslararası arenada artan rekabet ortamına uyum sağlanabilmesi, büyük ölçüde, Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan teknik bilginin inovasyonel kullanımına bağlıdır. Sürdürülebilirlik ekosisteminin temellerini Ar-Ge ve inovasyon aktörleri, teknolojikleşme sürecinin sosyoekonomik temellerini ise bilim ve teknoloji politikaları oluşturmaktadır. Bilim ve teknoloji politikalarının etkin kullanılması bir yandan sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişi, diğer yandan da bilginin ticarileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Kurum ve kuruluşlar tarafından tasarlanan bilim ve teknoloji politikaları, ulusal yenilik sisteminin gelişiminde hayatî bir rol oynamaktadır. Teknoloji politikalarının hedef ve amaçlarına ulaşarak ekonomik büyüme ve kalkınma sürecini destekleyebilmesi için sosyoekonomik organizasyonların kurumsal yönlendirmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Aksi takdirde teknolojik gelişim süreci sekteye uğrayacak ve kurumsal organizasyon eksikliği nedeniyle bilginin ticarileşme süresi uzayacaktır. Bu çalışmada, Türkiye, Finlandiya ve Güney Kore’nin bilim ve teknoloji politikaları karşılaştırılmaya tabi tutulmuş ve ülkelerin ulusal yenilik sistemlerinin 2006-2018 dönemindeki başarısı Ar-Ge ve inovasyon göstergeleri vasıtasıyla açıklanmaya çalışılmıştır.

Sustainability of the economic growth and development process and adaptation to the increasing competitive environment in the international arena due to globalization movements largely depend on the innovative use of technical knowledge that emerges as a result of R&D activities. While R&D and innovation actors form the foundations of the sustainability ecosystem, science and technology policies constitute the socioeconomic foundations of the technologization process. The effective use of science and technology policies step up the transition from an industrial society to an information society on the one hand, and accelerates the commercialization process of information on the other.

Science and technology policies designed by institutions and organizations play a vital role in the development of the national innovation system. Institutional guidance of socioeconomic organizations is needed in order for technology policies to achieve their goals and objectives and support the economic growth and development process. Otherwise, the technological development process will be interrupted and the commercialization period of the information will be prolonged due to the lack of institutional organization. In this study, the science and technology policies of Turkey, Finland and South Korea were compared and the success of the countries' national innovation systems in the 2006-2018 period was tried to be explained through R&D and innovation indicators.