Bazalt Tekstil Takviyeli Harç ile Güçlendirilmiş Döşemelerin Darbe Yükü Etkisi Altındaki Davranışının Deneysel İncelenmesi


Aslan G., Erol H.

Innovative Studies in Engineering, Asist. Prof. Dr. Umut ÖZKAYA, Editör, All Sciences Academy, Van, ss.143-164, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: All Sciences Academy
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Sayfa Sayıları: ss.143-164
  • Editörler: Asist. Prof. Dr. Umut ÖZKAYA, Editör
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Betonarme döşemeler, yapısal sistemler içerisinde kaya düşmesi, toprak heyelanı, kar çığları, patlamalar gibi ani çarpma yüklemeleri altında risk altındadır. Genellikle, bu tür sıradışı yüklerin etkisi tasarım aşamasında göz ardı edilmekte ve yapısal elemanlar genellikle yalnızca statik ve dinamik yükler göz önünde bulundurularak projelendirilmektedir. Bu durum, betonarme döşemelerin ani dinamik çarpma yükleri altında nasıl davranacaklarının tam olarak anlaşılmamasına ve dolayısıyla bu tür risklerin sınırlandırılmasına engel olabilmektedir. Yenilikçi güçlendirme teknikleri, döşemelerin dayanımların artırabilir ve ani çarpma yükleri altında daha iyi davranış göstermelerini sağlayabilir.

 

Bu bağlamda, deneysel çalışmaların önemi ortaya çıkmaktadır. Farklı güçlendirme tekniklerinin etkinliğini değerlendirmek ve döşemelerin davranışını anlamak için yapılan deneysel çalışmalar, mühendislik uygulamaları için kritik öneme sahiptir. Elde edilen veriler, yapısal güçlendirme stratejilerinin geliştirilmesine ve yapıların ani çarpma yükleri altında daha güvenli hale getirilmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca, bu tür çalışmaların sonuçları, betonarme yapıların güçlendirilmesi alanında ileriye dönük araştırmalara yol gösterebilir ve yapısal mühendislik pratiğini iyileştirebilir.

Bu çalışma kapsamında bazalt tekstil takviyeli harç (BTTH) kullanarak güçlendirilmiş betonarme döşemelerin darbe yükü etkisi altında davranışı deneysel olarak incelenmiştir. Bu kapsamda bir tanesi referans numune olmak üzere toplamda beş adet numune test edilmiştir. Farklı düzenlerde şeritler şeklinde yerleştirilen BTTH’lerin etkisini belirlemek için darbe yükü, deplasman, ivme ve şeritlerdeki gerinimler ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre çift yönde diyagonel şeklinde uygulanan BTTH’lerin uygulandığı numune (B100dDi) en iyi performansı göstermiştir. Çatlak genişliği, yoğunluğu, maksimum deplasman ve kalıcı deplasmanın en az olan numune olmuştur.