6th INTERNATIONAL СUKUROVA AGRICULTURE and VETERINARY CONGRESS, Adana, Türkiye, 22 - 24 Aralık 2023, ss.223-236
Bu araştırma 2019-2020 yılları bitki yetiştirme döneminde iki yıl süre ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında organik gübreleme (tavuk gübresi), mikrobiyal gübreleme ile kimyasal gübrenin fasulye’nin morfolojik özellikleri ve verim üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ana parsellere tavuk gübresi (tavuk gübresi var; tavuk gübresi yok) ve alt parsellere bakteri uygulamaları (kontrol; geleneksel; rhizobia; bontera; geleneksel + rhizobia; geleneksel + bontera; rhizobia + bontera; geleneksel + rhizobia + bontera) yerleştirilmiştir. Sonuç olarak; tavuk gübresi ile beraber rhizobia uygulaması verim bakımından ön plana çıkmaktadır. Toprakta fosfor düzeyi yeterli olduğu için fosfor çözücü bakterilerin etkisi çok fazla görülmemiştir.