HEDONİK TÜKETİM VE YİYECEK NEOFOBİSİ İLİŞKİSİ


Creative Commons License

uslu a. n., duran c.

Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), cilt.8, sa.1, ss.119-127, 2025 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Hedonik tüketim, haz ve tatmin odaklı bir yaklaşımı ifade eder ve bireylerin fiziksel ihtiyaçlarının ötesinde psikolojik arzularına ve hazlarına yönelik tüketim eylemlerini içerir. Yiyecek neofobisi ise yeni yiyecekleri denemeye karşı duyulan korkuyu tanımlamaktadır. Hedonik tüketim, duygusal, anlık haz oluşturur ve insanlar sadece temel ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde tüketim deneyimini bir haz alma aracı olarak kullanmaktadır. Bu durumda tüketici daha fazla zevk ve haz için yeni tatlar ve deneyimlere açık hale gelmektedir. Ancak yiyecek neofobisi düzeyi yüksek olan kişilerin, yeni gıdaları deneyimlemekten kaçınabileceği ve yiyecek neofobisinin bu süreci engelleyebileceği düşünülmektedir. Dolayısıyla hedonik tüketim ve yiyecek neofobisinin tüketici davranışlarını etkileyen önemli faktörler olduğu söylenebilir. Bu doğrultuda bu çalışma tüketici davranışı üzerinde önemli bir etkiye sahip hedonik tüketim ve yiyecek neofobisi arasındaki ilişkinin kavramsal olarak incelenerek ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır. Literatür hedonik tüketim ve yiyecek neofobisinin bireylerin yiyecek seçimleri ve satın alma davranışları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu kapsamda yiyecek içecek işletmeleri tüketicilerin yeni yiyeceklere karşı olumsuz tutumlarını ortadan kaldırmaya yönelik reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirebilir. Ayrıca yiyeceklere yönelik önyargılarının azaltabilmek için işletmelerin yiyecek çeşitliliğini artırma ve aşina olunmayan yiyeceklerin yanı sıra bilinen yiyeceklerle menünün zenginleştirilmesi yoluna gidilebilir.
Hedonic consumption refers to an approach focused on pleasure and satisfaction and includes consumption actions directed at individuals' psychological desires and pleasures beyond their physical needs. Food neophobia, on the other hand, defines the fear of trying new foods. Hedonic consumption creates emotional, instant pleasure, and people use the consumption experience as a means of pleasure beyond just meeting their basic needs. In this case, the consumer becomes open to new tastes and experiences for more pleasure and enjoyment. However, it is thought that people with high levels of food neophobia may avoid trying new foods and that food neophobia may prevent this process. Therefore, it can be said that hedonic consumption and food neophobia are important factors affecting consumer behavior. In this direction, this study aims to conceptually examine and reveal the relationship between hedonic consumption and food neophobia, which have a significant effect on consumer behavior. Literature shows that hedonic consumption and food neophobia have a significant effect on individuals' food choices and purchasing behaviors. In this context, food and beverage companies can carry out advertising, promotion and marketing activities to eliminate consumers' negative attitudes towards new foods. In addition, in order to reduce prejudices towards foods, businesses can increase the variety of food and enrich the menu with familiar foods as well as unfamiliar foods.