Anavatanı sınırları içinde yer alan ülkemizde, kiraz, ilkbaharda meyvesini en erken oluşturan türlerden biri olması ve dünyada üretiminin az olması sebebiyle oldukça yüksek düzeyde gelir sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen 6 kiraz çeşidinin (0900 Ziraat, Early Burlat, Kordia, Noir de Guben, Regina ve Sweetheart) Eskişehir ekolojik koşulları altındaki fenolojik, pomolojik ve bazı kimyasal özelliklerinin incelenmesidir. Fenolojik özellikle incelendiğinde en erken olgunlaşan Early Burlat ve en geç olgunlaşan çeşit ise Sweetheart olmuştur. Çeşitlerin meyve pomolojik ve kimyasal özellikleri geniş bir dağılım göstermiştir. En iri meyveler Regina ve 0900 Ziraat çeşitlerinde belirlenirken, en koyu meyve rengi Noir de Guben çeşidinde saptanmıştır. Kuru maddesi en yüksek meyveler Noir de Guben çeşidinde belirlenmiştir. En yüksek toplam antosiyanin, antioksidatf kapasite, toplam fenol ve flavonoid içeriği Noir de Guben çeşidinde tespit edilmiştir.
In Türkiye, which is located within the borders of its native land, cherry provides a very high level of income due to the fact that it is one of the earliest fruiting species in spring and its production is low in the world. The aim of this study is to examine the phenological, pomological, and some chemical properties of 6 cherry cultivars (0900 Ziraat, Early Burlat, Kordia, Noir de Guben, Regina, and Sweetheart) widely grown in our country under Eskişehir ecological conditions. When examined phenologically, the earliest maturing variety was Early Burlat, and the last ripening variety was Sweetheart. The fruit pomological and chemical characteristics of the cultivars showed a wide distribution. The largest fruits were determined in Regina and 0900 Ziraat cultivars, while the darkest fruit color was determined in Noir de Guben cultivars. The fruits with the highest dry matter were determined in Noir de Guben. The highest total anthocyanin, antioxidant capacity, total phenol, and flavonoid content were determined in Noir de Guben cultivar.