15. Ulusal Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Kongresi, Antalya, Türkiye, 17 Mart 2022, cilt.1, sa.56, ss.177
Osteomiyelit ile Başvuran Atipik Tüberküloz Olgusu
Giriş:Tüberküloz çocuklarda morbidite ve mortalitenin önemli bir nedeni olup, gelişmekte olan ülkelerin önemli bir sağlık sorunudur. Tüberküloz pulmoner ve ekstrapulmoner odakları etkileyebilmekte ve etkilenen organa göre tedavi ve prognoz değişebilmektedir. Burada osteomiyelit ile başvuran atipik tüberküloz olgusuna dikkat çekmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: 18 aylık erkek hasta sağ diz altında şişlik şikayeti ile başvurdu. Öyküsünden 2 ay önce her iki dizde ağrı nedenli sinovit tanısı alarak takip olduğu, nötropeni nedenli Çocuk Hematoloji bilim dalı tarafından değerlendirildiği periferik yaymasında atipik hücre saptanmadığı öğrenildi. Hastanın travma, kilo kaybı, gece terlemesi gibi ek şikayetlerinin olmadığı öğrenildi. Fizik bakıda sağ diz altında 4x5cm boyutunda ısı artışı ve palpasyonla hassasiyetin eşlik ettiği şişlik olduğu ve hareket kısıtlılığı olmadığı, tetkiklerinde lökosit 6010/mm3, nötrofil 420/mm3, lenfosit 4200/mm3, platelet 419000/mm3, C-Reaktif Protein 4,5mg/L, Sedimentasyon 44 mm/saat olduğu saptandı.
Bulgular: Diz grafisinde tibia proksimalinde litik lezyon olan hastanın eklem USG’de sağ diz medial kesiminde 17x14mm boyutunda heterojen hipoekoik alan saptanması üzerine çekilen kontrastlı MR sonucunda patella altında yumuşak dokuya uzanım gösteren, kontrast tutan lezyon osteomyelit ile uyumlu olarak değerlendirildi. Hastaya ampirik sefepim ve vankomisin başlandı. Hastaya abse drenajı ve debridman yapıldı. Doku örneğinin patoloji raporu nekrotizan granülomatöz inflamasyon ile uyumlu olarak sonuçlandı. Drenaj materyalinden çalışılan Mycobacterium tuberculosis PCR pozitif olarak sonuçlandı. Abse materyalinin ARB boyamasında mikroorganizma görülmedi. Doku biyopsi kültüründe üreme saptanmadı. Hastaya izoniazid, rifampisin, pirazinamid ve etambutol tedavileri başlandı. Nötropenisi açısından Çocuk Hematoloji ve Çocuk Alerji bilim dalları tarafından değerlendirildi, immun yetmezlik açısından immunglobulinleri, lenfosit alt grupları anti-HBS çalışıldı, patoloji saptanmadı. Nötropeni açısından Hematoloji bilim dalı tarafından takibi planlandı. Hastanın tüberküloz tedavisi devam etmekte olup 2 ay dört ajan , 10 ay 2 ajanlı tedavi planlanmaktadır.
Sonuç: Bu vaka ile eklem ve yumuşak dokuda oluşan uzun süreli ağrı ve şişliklerin etiyolojisinde ülkemiz için tüberkülozun da akılda tutulması gerektiği vurgulandı.
Anahtar Kelimeler: osteomiyelit, tüberküloz, nötropeni, granülomatöz, nekrotizan