Sol hemiparezi ile başvuran intrakranial yer kaplayan lezyonu olan genç erişkin erkek hastada testis tümörününe sekonder gelişen paraneoplastik ensefalomyelit


Başyazıcı Ekinci G., Vural M., Gör T.

Türk Nöroşirürji Derneği 37. Bilimsel Kongresi, Antalya, Türkiye, 18 - 21 Nisan 2024, ss.32-33

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.32-33
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ-AMAÇ: Testis tümörlerinde paraneoplastik sendrom olarak görülen, intrakranial tümörü taklit eden ensefalomiyelit çok nadir gözlenen ancak ayırıcı tanıda göz önünde tutulması gereken bir ön tanıdır.

 

GEREÇ-YÖNTEM: Tarafımıza unutkanlık, halsizlik, sol hemiparezi ile başvuran 38 yaşında erkek hastanın yapılan kontrastlı kranial manyetik rezonans görüntülemesinde (MRG), sağ frontal lobda, T1 AG hipointens T2AG hiperintens izlenen, diffüzyon kısıtlamayan, kontrast tutmayan, 60x55 mm boyutlarında yer kaplayan lezyon tespit edildi. Radyolojik ön tanılarda düşük derece glial tümör, demiyelinizan hastalık ve vaskülit gibi farklı etiyolojilerden pek çok hastalık olası olarak değerlendirildi. Hastaya tedavi düzenlenmesi amacıyla biyopsi planlandı. Hasta cerrahiye alınıp kraniotomi yapılarak açık biyopsi ile alınan doku örneklerinden intraoperatif frozen çalışıldı, doku örneklemesinde düşük derece glial tümör olarak patoloji hekimlerince değerlendirildi. Hastaya tümöral tanıya yönelik tedavi amacıyla subtotal rezeksiyon yapıldı. Hastanın patoloji inceleme sonucunda ise inflamatuar süreçler, demiyelinizan hastalıklar, pleomorfik ksantoastrositom, düşük derece glial tümörler ve reaktif gliozis arasında ayırıcı tanıya gidilemediği belirlendi. Takibinde yapılan ileri tetkik ve taramalarda hastada testis malignitesi saptandı. İntrakranial lezyonun testis tümörü tanısı sonrası paraneoplastik olarak gelişen ensefalomiyelit olduğu belirlendi. Uygun tedavi sonrası nörolojik semptomlarında regresyon izlendi.

 

SONUÇ: Testis malignitesine sekonder paraneoplastik sendrom olarak gelişen demiyelinizan hastalık; reaktif gliozis, düşük dereceli glial tümör ve vaskülit grubu hastalıklarla karışabilmekte olup kontrast tutmayan yer kaplayan lezyonla başvuran genç yaş erkek hasta popülasyonunda testis tümör varlığı ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır, ileri tetkik ile araştırılmalıdır.