Bedensel Belirti Bozukluğunda Duyusal ve Emosyonel İşlemleme: Kortikal Kalınlık Analizi


Emekli E., Demirel B. C., Hoşgören Alıcı Y., Emekli E., Koçak O. M.

60. Ulusal Psikiyatri Kongresi, Antalya, Türkiye, 30 Ekim - 03 Kasım 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ ve AMAÇ: Bedensel belirti bozukluğu (BBB) patogenezi bedensel duyumlara daha fazla odaklanma, bu duyumları sağlıklı bireylere kıyasla daha yoğun ve zararlı olarak değerlendirme (somatik amplifikasyon) ve emosyon regülasyonu ile ilgili bozukluklar üzerinden ele alınmaktadır. Bu çalışmada BBB ile sağlıklı kontroller arasında beyin kortikal kalınlıkların (KK) incelenerek hastalığın nörobiyolojik temellerine ışık tutmak amaçlanmıştır.

YÖNTEM: Etik kurul onayı (KA24/287) Başkent Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan alınmıştır. Başka bir çalışma kapsamında görüntüleri elde olunan ve onayı alınan hastaların T1 ağırlıklı MRG’leri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Görüntü analizi açık kaynak kodlu FreeSurfer yazılımı (v.7.4.1) ile gerçekleştirilmiştir. Görüntüleme prosedürü hareket düzeltme, yoğunluk normalizasyonu, kafatası soyulması, beyaz madde segmentasyonu, gri/beyaz madde sınırının tesselasyonu, otomatik topoloji düzeltmesi ve yüzey deformasyonunu içermektedir. Analiz sonucunda beyin bölgelerinin KK’ları elde edilerek Mann-Whitney U testi ile karşılaştırılmıştır. Bedensel duyumları abartma ölçeği puanları (BDAÖ) ile anlamlı KK bulunan bölgeler arası ilişki Spearman korelasyonu ile karşılaştırılmıştır.

BULGULAR: Çalışmaya 15 BBB, 15 sağlıklı kontrol kadın hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 26,77±6,33 (BBB’de 29,6±7,8; kontrol için 23,93±1,81; p=0,073) idi. BBB’de sol laterooksipital, süperiopariyetal, frontal polde; sağ entorhinal, parahipokampal bölgede KK’lerde kontrollere göre anlamlı artış gözlenirken sağ istmus singulatta azalma saptanmıştır (sırasıyla; p=0,024, p=0,026, p=0,001, p=0,019, p=0,021, p=0,046,). Bu bölgelerdeki KK ile BDAÖ puanları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır.

TARTIŞMA ve SONUÇ: BBB ve kontroller arasında parahipokampal girus, entorinal korteks gibi emosyonel bellek ile ilgili önemli yapıların yanısıra laterooksipital korteks, superior paryetal gibi duyusal girdi ve dikkat ile ilgili beyin bölgelerinde saptanan kortikal kalınlık farklılıkları hastalık patogenezi ile ilişkili algı, dikkat ve bellek gibi önemli bilişsel süreçlere dikkat çekebilir. Ek olarak isthmus singulattaki KK azalmasının BBB’de bozulmuş emosyonel bilgi işleme ile ilişkili olduğu düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler: bedensel belirti bozukluğu, emosyon regülasyonu, kortikal kalınlık