Pediatrik Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında Multiplex PCR Sonuçlarının Değerlendirilmesi


KARA Y., KIZIL M. C., KILIÇ Ö., US T., DİNLEYİCİ E. Ç.

15. Ulusal Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Kongresi, Antalya, Türkiye, 17 Mart 2022, cilt.1, sa.39, ss.102

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.102
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Santral sinir sistemi enfeksiyonları halen çocuklarda en önemli mortalite ve morbidite nedenlerinden biridir. Tanıda beyin omurilik sıvısı direkt mikroskopik incelemesi, biyokimyasal inceleme, kültür ve Multiplex PCR paneli gibi molekül testleri kullanılır. Bu çalışmada, Multiplex PCR yöntemi ile patojen saptanan santral sinir sistemi enfeksiyonu olan çocuk hastaların klinik ve epidemiyolojik özellikleri değerlendirildi.

Materyal ve Metot: Çalışmaya 2018-2021 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda santral sinir sistemi enfeksiyonu sebebiyle takip edilen hastalar dahil edildi. Beyin omurilik sıvısında Menenjit/Ensefalit Paneli Multiplex PCR yöntemiyle patojen saptanan olguların epidemiyolojik ve klinik özellikleri retrospektif olarak değerlendirildi

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen, santral sinir sistemi enfeksiyonu olan 238 pediatrik olgudan alınan beyin omurilik sıvısının, 29'unde Multiplex PCR yöntemiyle patojen saptandı. Olguların yaş ortalaması 55 aydı (1-192) ve 18'i (%58) erkekti. En sık görülen semptomlar ateş, beslenmede azalma, hipoaktivite, konfüzyon, baş ağrısı ve kusma idi. En sık fizik muayene bulguları ise sırasıyla ense sertliği, , kerning brudeski pozitifliği ve fontanel bombeliğiydi. Laboratuvar tetkiklerinde; lökositoz 13 (%41), nötrofili 12 (%38), lenfopeni 10 (%32), C-reaktif protein yüksekliği 20 (%65) saptandı. Beyin omurilik sıvısı bulgularında; pleositoz 9 (%30), nötrofil yüksekliği 5 (%16), glukoz düşüklüğü 5 (%16), protein yüksekliği 8 (%25) saptandı. Tespit edilen patojenler 10 olguda Human Herpes Virus-6, Enterovirus 8, Streptococus pneumonia 4, Varicella Zoster 3, Cytomegalovirus 2, Haemophilus influenza 1, Streptococcus agalactiae 1 idi. Beş olguda beyin omurilik sıvı kültüründe patojen  saptandı. Ortalama hastanede kalış süresi 11 gündü, en sık kullanılan antimikrobiyal tedavi seftriakson/sefotaksim, vankomisin ve asiklovirdi. Sekiz olguda Multiplex PCR ile virüs saptanması nedeniyle ampirik başlanan antibiyotik tedavisi kesildi.

Sonuç: Çocuklarda santral sinir sistemi enfeksiyonlarında en sık görülen patojenler virüsler, bakteriler ve mantarlardır. Multiplex PCR yöntemi santral sinir sistemi enfeksiyonu tanısında , başta viral ajanlar olmak üzere patojenleri saptamada kullanılan en spesifik yöntemlerden biridir. Multiplex PCR yönteminin kullanılması ile gereksiz antibiyotik kullanımı azaltılmıştır.

Anahtar Kelimeler

ensefalit ,  menenjit ,  Multiplex PCR ,  pediatrik