BAZI BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE VERİM, VERİM UNSURLARI VE KALİTE PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA


Creative Commons License

OLGUN M., BUDAK BAŞÇİFTÇİ Z., AYTER N. G., belen s., KATAR D., KATAR N., ...Daha Fazla

Research Journal of Biology Sciences, cilt.15, sa.2, ss.124-142, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 15 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Research Journal of Biology Sciences
  • Sayfa Sayıları: ss.124-142
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Bu çalışmada ile birlikte elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde ekmeklik buğdayda verim, verim unsurları ve kalite yönünden Eskişehir koşullarında en uygun adapte olan, çeşitlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada incelenen çeşitler bitki boyu, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane verimi, hasat indeksi, hektolitre ağırlığı, tane sertliği, protein oranı, C-SDS Sedimentasyon Değeri, glutoPik özellikleri (maksimum pik zaman (MPZ), maksimum güç (MG), maksimum öncesi güç (MÖG), maksimum sonrası güç (MSG) ve gluten strength indeks (GSI)) analizleri yönünden değerlendirilmiştir. Eskişehir ilinde gelişen endüstriyel ihtiyaçlar ve değişen iklim ve çevre koşulları, yıldan yıla farklılık gösteren biyotik ve abiyotik streslere cevap verebilecek yeni çeşitlerin ortaya konma ihtiyacı zaman zaman kendini göstermektedir. Bu amaçla yürütülen çalışmada, maksimum pik zamanı (MPZ), maksimum sonrası tork (MST), gluten strength indeks (GSI), C-SDS, bitki boyunun verim ve protein oranının yanında ele alınabilecek unsurlar olduğu ortaya konmuştur. Yine Tosunbey, Kenanbey, Selimiye, Lütfibey, Karasu, Ahmetağa, Mesut, Gün, Altay, Uzunyayla, Karatopak, Zencirci, Bezostaya, Şanlı, Tekirdağ, Pandas, Alparslan ve Gelibolu çeşitlerinin yüksek performanslı ve stabil çeşitler olduğu ve yörede kullanılabilecekleri sonucuna varılmıştır.