Research Journal of Biology Sciences, cilt.15, sa.2, ss.124-142, 2022 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada ile birlikte elde edilen sonuçlar
değerlendirildiğinde ekmeklik buğdayda verim, verim unsurları ve kalite
yönünden Eskişehir koşullarında en uygun adapte olan, çeşitlerin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada incelenen çeşitler bitki boyu,
başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane
verimi, hasat indeksi, hektolitre ağırlığı, tane sertliği, protein
oranı, C-SDS Sedimentasyon Değeri, glutoPik özellikleri (maksimum pik
zaman (MPZ), maksimum güç (MG), maksimum öncesi güç (MÖG), maksimum
sonrası güç (MSG) ve gluten strength indeks (GSI)) analizleri yönünden
değerlendirilmiştir. Eskişehir ilinde gelişen endüstriyel ihtiyaçlar ve
değişen iklim ve çevre koşulları, yıldan yıla farklılık gösteren biyotik
ve abiyotik streslere cevap verebilecek yeni çeşitlerin ortaya konma
ihtiyacı zaman zaman kendini göstermektedir. Bu amaçla yürütülen
çalışmada, maksimum pik zamanı (MPZ), maksimum sonrası tork (MST),
gluten strength indeks (GSI), C-SDS, bitki boyunun verim ve protein
oranının yanında ele alınabilecek unsurlar olduğu ortaya konmuştur. Yine
Tosunbey, Kenanbey, Selimiye, Lütfibey, Karasu, Ahmetağa, Mesut, Gün,
Altay, Uzunyayla, Karatopak, Zencirci, Bezostaya, Şanlı, Tekirdağ,
Pandas, Alparslan ve Gelibolu çeşitlerinin yüksek performanslı ve stabil
çeşitler olduğu ve yörede kullanılabilecekleri sonucuna varılmıştır.Özet