V. INTERNATIONAL CAPPADOCIA SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, Nevşehir, Türkiye, 5 - 07 Kasım 2023, ss.360-367
Bu araştırma, yapraktan uygulanan
bitkisel ve hayvansal kökenli biyostimulantlar ve azotlu gübre formlarının
şeker pancarının morfolojik ve fizyolojik özellikleri üzerine etkilerini
incelemek amacıyla laboratuvar ve tarla koşullarında yürütülmüştür. Eskişehir
koşullarında 2022 yılında yürütülen denemelerde, üç biyostimulant (Aminolom
Enzimatico®, İnori® ve Isabion®) ve iki azotlu gübre formu (Üre ve kalsiyum amonyum
nitrat, CAN) ile Mohican şeker pancarı çeşidi kullanılmıştır. Laboratuvar
denemeleri sonuçlarına göre, azotlu gübrelemenin yaprak sayısı, bitki ağırlığı,
yaprak alanı, klorofil oranı, elektrolit sızıntısı ve yaprak oransal su
içeriğini artırdığı tespit edilmiştir. Biyostimulant uygulamaları ise bitki
ağırlığı, yaprak ağırlığı, yaprak alanı ve klorofil oranını arttırmıştır. En
yüksek yaprak ağırlığı, bitki ağırlığı ve klorofil oranı CAN ile gübrelenmiş
bitkilere Inori® uygulamasından elde edilmiştir.
Ayrıca, biyostimulantların etkilerinin farklı olduğu, bitkisel menşeli Aminolom
Enzimatico® ve İnori® uygulamasının
şeker pancarında daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Tarla
denemelerinde ise toplam 16 kg/da saf azot olacak şekilde CAN ve üre formunda
gübreleme yapılmış şeker pancarı bitkilerine biyostimulantlar uygulanarak
kökgövde çapı, bitki ağırlığı, dekara verim ve şeker oranı üzerine etkileri
incelenmiştir. Araştırma sonuçları kökgövde çapı, dekara verim ve şeker oranı
üzerine gübre formlarının ve biyostimulant uygulamalarının önemli bir etkisinin
olmadığını göstermiştir. Biyostimulantların şeker pancarının bitki gelişimi
üzerine olumlu etkileri tam kontrollü laboratuvar koşullarında tespit
edilmesine rağmen, bu üstünlük tarla koşullarında verime dönüşmemiştir. Sonuç
olarak, üre veya CAN gübreleri arasında önemli
farklılıklar belirlenmediği, bitkisel menşeili biyostimulantların
şeker pancarı verimini artırmamasına rağmen şeker pancarı fidelerinin
gelişimini desteklediği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Beta vulgaris L., biyostimulant, verim
This study
examined the impact of foliar application of animal- and plant-derived
biostimulants and nitrogen fertilizer forms on sugar beet's morphological and
physiological characteristics in both laboratory and field experiments. For the
experiments in Eskişehir in 2022, three biostimulants (Aminolom Enzimatico®,
Inori®, and Isabion®), two nitrogen forms (urea and calcium ammonium nitrate,
CAN), and sugar beet variety Mohican were used. The results of the laboratory experiment
demonstrated that nitrogen fertilization had a positive effect on the number of
leaves, plant weight, leaf area, chlorophyll content, electrolyte leakage, and
relative water content of leaves. Biostimulant applications resulted in higher
plant weight, leaf weight, leaf area, and chlorophyll content than untreated
plants. The highest leaf weight, plant weight, and chlorophyll ratio were
obtained from the plants fertilized with CAN and Inori®. In addition, the
effects of the biostimulants were significantly different, and the
plant-derived biostimulants Aminolom Enzimatico® and Inori® showed superior
performance in sugar beet growth. A field trial was conducted to evaluate the
effects of biostimulants on root diameter, root weight, root yield, and sugar content
of sugar beet plants, which had been supplied with 16 kg/da of nitrogen
composed of CAN and urea. The results showed that nitrogen forms and
biostimulant applications had no significant effect on root diameter, root
yield, and sugar content. Although the beneficial effects of biostimulants on
sugar beet plant growth were observed under laboratory conditions, this benefit
was not evident in root yield. It can be concluded that there were no
significant differences between CAN and urea applications and that plant-based
biostimulants were more suitable for supporting seedling growth of sugar beet without
increasing root yield.
Keywords: Beta vulgaris L., biostimulant, yield