Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.6, sa.3, ss.436-454, 2018 (Hakemli Dergi)
Kırsal turizm işletmeleri, kültürel değerlerin yaşatılmasında ve doğal çevrenin
korunmasında ortaya koyduğu motivasyonun yanı sıra, yerel ekonomiye sağladıkları
canlılık ile “sürdürülebilir kırsal kalkınma”nın önemli bir unsurudur. Kırsal bölgelerdeki
ekonomik hareketlilik, mevcut yerel sermayenin dış kaynaklardan nakit getirmesinin yanı
sıra, bu nakdin dış kaynak kullanımları sebebiyle yerel ekonomi dışına çıkmasının
engellenmesi ile sağlanabilir. Bu çalışmada, kırsal turizm işletmelerinin yerel ekonomiye
olan etkilerine dikkat çekilmiş, bu işletmeler yerel kaynak kullanım oranları açısından ele
alınmıştır. Çalışmada, Bursa ilinin Harmancık, İznik ve Keles ilçelerinde faaliyet gösteren
üç ekoturizm tesisi yöneticisi ile yüz yüze görüşme ve katılımlı gözlem teknikleri
kullanılmıştır. Çalışmada, yerel avantajlara ve potansiyele sahip kırsal turizm
işletmelerinin, yerel kaynak kullanım düzeylerinin istenen düzeyde olmadığı sonucuna
ulaşılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında, kırsal turizm tesislerinin kırsal kalkınma
hedeflerinde üstlenebilecekleri rolün geliştirilebilmesi adına öneriler ortaya konmuştur.
Rural tourism enterprises are an important element of "sustainable rural development"
with the vitality they provide for the local economy as well as being motivation to sustain
the cultural values and protecting the natural environment. The economic activity in rural
areas can be achieved not only by calling cash from outside sources to existing local
capital, but also by preventing this cash from going out of the local economy due to
outsourcing. In this study, the effects of the rural tourism enterprises on the local
economy were pointed out, which were taken up in terms of local resource utilization
rates. Face to face interviews and participatory observation techniques were used in the
study with three ecotourism enterprises’ managers operating in Harmancık, Iznik and
Keles districts of Bursa. By this study, it has been reached the result that the level of local
resource utilization of rural tourism enterprises with local advantages and potentials is not
at the desired level. In the conclusion of the study, suggestions were developed in order to
improve the role of rural tourism facilities so as to achieve rural development goals.